Tovább esett az eurózóna inflációja
Az euróövezet éves harmonizált fogyasztóiár-indexe (HICP) márciusban enyhén emelkedett, azonban havi összehasonlításban már nem olyan kedvező a helyzet. Az Eurostat által közölt adatok szerint az HICP márciusban 2,4 százalékkal nőtt, ami lassulást jelent a februári növekedéshez képest. Ez azonban elmaradt a piaci várakozásoktól, melyek 2,6 százalékos emelkedést prognosztizáltak.
A maginfláció, mely kiszűri az energia- és élelmiszerárak ingadozását, márciusban 2,9 százalékra mérséklődött, szemben a februári 3,1 százalékos emelkedéssel. Ugyancsak alacsonyabb volt, mint a 3 százalékos elemzői várakozások.
Az euróövezetben azonban havi szinten már érezhető a fogyasztói árak gyorsuló emelkedése. Márciusban az árak 0,8 százalékkal haladták meg a februári szintet, míg a maginfláció 1,1 százalékra nőtt az előző havi 0,7 százalékról.
Az Európai Központi Bank (EKB) inflációs célja továbbra is 2 százalék marad, és az euróövezet HICP-inflációs adatai jelentős hatással vannak az EKB kamatkilátásaira és a piaci árazásokra. A folyamatokat figyelemmel kísérve fontos lesz látni, hogy a trendek hogyan alakulnak a következő hónapokban, és milyen hatással lesznek az euróövezet gazdasági kilátásaira.
Kapcsolódó cikkeink
Visszaesett az élelmiszerár-emelkedés, nem várható jelentős drágulás év végéig
Az elmúlt két évben meredek élelmiszerár-emelkedést tapasztaltak a fogyasztók Magyarországon,…
Tovább olvasom >Nagy Márton: továbbra is alacsony szinten az infláció
Az infláció az előzetes kormányzati jelzéseknek megfelelően kedvező, alacsony szinten…
Tovább olvasom >Mérsékelten nőtt az infláció októberben Csehországban
Szeptemberről októberre 0,3 százalékkal nőtt az infláció Csehországban, amely éves…
Tovább olvasom >További cikkeink
Miért dugulnak be sorra a csomagautomata szolgáltatók? Ez az adat rámutat az okokra
Egyre népszerűbbek a csomagautomaták: idén már a webshopok közel háromnegyede…
Tovább olvasom >30%-kal kevesebb anyaghasználat már megoldás lenne a klímaválságra
A körforgásos gazdaság globális szükségszerűség: túlmutat a földrajzi határokon, és…
Tovább olvasom >Fenntarthatóság és egészség: a növényi alapú tejtermékek térhódítása Magyarországon
Az elmúlt években a növényi alapú tejtermék-alternatívák nemcsak globálisan, hanem…
Tovább olvasom >