Tovább esett a Wal Mart forgalma

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 02. 23. 12:35

Tovább csökkent a világ legnagyobb kiskereskedelmi láncának forgalma az Egyesült Államokban, a Wal Mart Stores Inc. kedden már sorban a hetedik negyedévről jelentett visszaesést.

A csökkenés mértéke a cég előrejelzését is felülmúlta; az amerikai áruházak forgalma 1,8 százalékkal esett vissza, míg a vállalat előrejelzése alapján legfeljebb 1 százalékos csökkenésre lehetett számítani.

Az adózás utáni profit viszont 5,02 milliárd dollárra nőtt az egy évvel korábbi 4,82 milliárdról az üzleti év januárral véget ért utolsó negyedévében. A nyereség a külföldi terjeszkedés révén nőtt, és ennek hatására a társaság teljes forgalma is emelkedett, 2,5 százalékkal 115,6 milliárd dollárra.

Ugyanakkor továbbra is az amerikai üzletek adják a forgalom túlnyomó többségét – a 2010/2011-es üzleti évben elért 418,95 milliárd dolláros forgalom 62 százalékát – a piac így rosszul fogadta az óriáscég jelentését, a Wal Mart részvénye 3,2 százalékkal gyengült a beszámoló megjelenése után.

Elemzők szerint a cég problémája az, hogy szem elől tévesztette az alapító-névadó Sam Walton iránymutatását, amelynek alapján világméretű vállalatbirodalom épült az 1969-ben indult kisvállalkozásból. Walton a legkedvezőbb árat kínálta minden időben, a jelenlegi cégvezetés viszont az akciókra esküszik, és az eseti árengedményekkel párhuzamosan más termékek árát pedig emeli. Közben az úgynevezett diszkont láncok feltörtek, még a német Aldi is megvetette a lábát Amerikában.

A Wal Mart Stores Inc. 2,1 millió embert foglalkoztat, és 15 országban összesen csaknem 9 ezer áruházat üzemeltet – írja az MTI nyomán az Index.

Kapcsolódó cikkeink