Tovább erősödhetnek a mezőgazdasági együttműködéseink Ugandával

Szerző: STA Dátum: 2024. 03. 14. 11:00

Egy mezőgazdasági együttműködési megállapodás megkötése tovább erősítheti hazánk agrárkapcsolatait Ugandával és megnyithatja az utat a befektetők előtt az afrikai országban – közölte Nagy István tárcavezető, aki Bright Kanyontore Rwamirama állattenyésztésért felelős államminiszterrel egyeztetett szombaton, Kampalában.

(Fotó: AM)

A tárcavezető a megbeszélésen arra hívta fel a figyelmet, hogy Uganda komoly lehetőségeket kínál a magyar agrárium és vállalkozások számára. Az afrikai ország banán, kávé és kakaó termesztése a világ élvonalába tartozik, a feldolgozóipart azonban tovább kell fejleszteni. A növekvő népesség miatt pedig a mezőgazdaság termelési hatékonyságát is javítani szükséges. Hazánk éppen ezért kész tapasztalatait megosztani partnerével. Egy mezőgazdasági együttműködési megállapodás aláírása pedig Magyarország és Uganda között ezt a folyamatot erősítheti – tette hozzá.

Nagy István arról is beszélt, hogy korábban félbemaradt egy akvakultúrális projekt, amelyet mindenféleképpen szeretnének befejezni

Emellett pedig további lépéseket szeretnének tenni a tudományos és oktatási együttműködések területén, melyekből mindkét ország profitálhat. A nap folyamán a tárcavezető Kampalában a Kyambogo Egyetem rektorával felsőoktatási kérdésekről egyeztetett. A miniszter arra emlékeztetett, hogy az oktatási intézménnyel már sikeres agrár szaktanácsadó tréningeket valósított meg Magyarország. A képzések azért voltak eredményesek, mert ugandai és magyar szakemberek egyaránt részt vettek az oktatásban. A program a tudásátadást, a családi kisgazdaságok élhetővé tételét és jövedelmének növelését, a vidéken megmaradás támogatását, az agrár-biológiai sokféleség fenntartását és az éghajlatváltozás hatásainak csökkentését is magában foglalta. Nagy István szerint további hangsúlyt kell fektetni közös kurzusok és PhD képzések indítására, a hallgatói ösztöndíjak támogatására és a szakemberek cseréjére is. A klímaváltozás egyre nagyobb kihívásokat jelent a világ számára, ezért hazánk szeretné megismeri az afrikai ország tapasztalatait, hogy megfelelő tudományos és gyakorlati válaszokat tudjunk adni a szélsőséges időjárás okozta nehézségekre. Ehhez jó alapot kínálhatnak a tudományos együttműködések is – húzta alá az agrártárca vezetője.

AM

Kapcsolódó cikkeink