Tovább drágul a hús: 50-100 forintot bukik minden egyes kilogramm sertéshús előállításán egy magyar gazda

Szerző: Trademagazin Dátum: 2022. 11. 01. 13:06

Az afrikai sertéspestis (ASP) terjedése, a globális előállítás csökkenése, a koronavírus-járvány, az aszály, majd a háborús szankciók nem tettek jót a húspiacnak sem: jelenleg 50-100 forintot bukik minden egyes kilogramm sertéshús előállításán egy hazai gazda. Mindez azt jelenti, hogy a hús Magyarországon a közeljövőben tovább fog drágulni. 

Muszáj áthárítani a költségeket a vásárlókra

“Nincs olyan, hogy nem érvényesítjük az áremelkedéseket, hogy nem hárítjuk át azokat a vevőkre, fogyasztókra. Ha ugyanis nem tesszük meg, akkor rövid időn belül be is lehet csukni a boltot. Sajnos, napjainkra már eljutottunk oda, hogy a nagy energiaigényű termékek gyártói sorra bezárnak. Pékségek, éttermek, tejüzemek, vágóhidak, korszerűtlen állattartó telepek sorra húzzák le a rolót. És csak most jön a tél! A többletforrások biztosítása a bankok, pénzintézetek feladata, illetve azt a vállalkozások kintlévőségeinek növekedése biztosítja”

– mondja Kulik Zoltán, a Vitafort Zrt. vezérigazgatója a Haszon.hu-nak adott interjújában.

“Ezek a változások valójában már 3-5 éve elkezdődtek, tehát a mostani történések elvileg nem érhették (volna) váratlanul a piac szereplőit. Emlékezzünk csak vissza! 2017-ben az afrikai sertéspestis miatt kivágták a világ sertésállományának 20 százalékát. Ebben az évben történt a vitaminok világszintű árnövekedése (300-700 százalékos áremelkedések). Jött a Kína és USA közötti vámháború. 2019-ben elkezdődött a Covid–19 járvány. Tavaly a kőolaj ára emelkedett drasztikusan. Idén mindezeket tetézte az orosz–ukrán háború. Végül, de nem utolsósorban ott a 2021-es és az idei aszály. Erre mondják azt, hogy a baj nem jár egyedül…”

– fűzi hozzá a tényeket.

Kapcsolódó cikkeink