Tovább drágul a hús: 50-100 forintot bukik minden egyes kilogramm sertéshús előállításán egy magyar gazda
Az afrikai sertéspestis (ASP) terjedése, a globális előállítás csökkenése, a koronavírus-járvány, az aszály, majd a háborús szankciók nem tettek jót a húspiacnak sem: jelenleg 50-100 forintot bukik minden egyes kilogramm sertéshús előállításán egy hazai gazda. Mindez azt jelenti, hogy a hús Magyarországon a közeljövőben tovább fog drágulni.

Muszáj áthárítani a költségeket a vásárlókra
„Nincs olyan, hogy nem érvényesítjük az áremelkedéseket, hogy nem hárítjuk át azokat a vevőkre, fogyasztókra. Ha ugyanis nem tesszük meg, akkor rövid időn belül be is lehet csukni a boltot. Sajnos, napjainkra már eljutottunk oda, hogy a nagy energiaigényű termékek gyártói sorra bezárnak. Pékségek, éttermek, tejüzemek, vágóhidak, korszerűtlen állattartó telepek sorra húzzák le a rolót. És csak most jön a tél! A többletforrások biztosítása a bankok, pénzintézetek feladata, illetve azt a vállalkozások kintlévőségeinek növekedése biztosítja”
– mondja Kulik Zoltán, a Vitafort Zrt. vezérigazgatója a Haszon.hu-nak adott interjújában.
„Ezek a változások valójában már 3-5 éve elkezdődtek, tehát a mostani történések elvileg nem érhették (volna) váratlanul a piac szereplőit. Emlékezzünk csak vissza! 2017-ben az afrikai sertéspestis miatt kivágták a világ sertésállományának 20 százalékát. Ebben az évben történt a vitaminok világszintű árnövekedése (300-700 százalékos áremelkedések). Jött a Kína és USA közötti vámháború. 2019-ben elkezdődött a Covid–19 járvány. Tavaly a kőolaj ára emelkedett drasztikusan. Idén mindezeket tetézte az orosz–ukrán háború. Végül, de nem utolsósorban ott a 2021-es és az idei aszály. Erre mondják azt, hogy a baj nem jár egyedül…”
– fűzi hozzá a tényeket.
Kapcsolódó cikkeink
OKSZ az inflációról: Ezt nem mi csináljuk!
Áprilishoz képest májusban az árrésstop ellenére 0,6 százalékkal emelkedtek az…
Tovább olvasom >KSH: májusban a fogyasztói árak átlagosan 4,4 százalékkal haladták meg az előző év azonos hónapi értékeket
2025. májusban a fogyasztói árak átlagosan 4,4 százalékkal haladták meg…
Tovább olvasom >Indul a NAK „Tények ízekre szedve” országos szemléletformáló kampánya
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) országos szemléletformáló kampányt indított „Tények…
Tovább olvasom >További cikkeink
A lakosság harmada keresi még, hogyan tudna egészségesebben étkezni, és csak minden negyedik magyar táplálkozik tudatosan
Az étkezés nemcsak testünk megfelelő működésének alapja, hanem kritikus szerepe…
Tovább olvasom >Lezajlott az első Fenntartható Csomagolás Fórum
2025. június 4-én a Pasaréti Közösségi Házban került megrendezésre az…
Tovább olvasom >III. Employer Branding Konferencia: A jövő már jelen?
2025. június 3-án a Pasaréti Közösségi Ház adott otthont a…
Tovább olvasom >