Tovább bővül a világ turizmusa az idén

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2017. 03. 03. 10:30

Világszinten a turizmus 3-4 százalék közötti növekedésére lehet számítani az idei kedvezőbb gazdasági környezetben, Európában 2-3 százalékos bővülés várható, Magyarország pedig a tavalyi adatok alapján a világ legjobbjai között van a bővülést tekintve – mondta Somogyi Zoltán, a Turisztikai Világszervezet (United Nations World Tourism Organization – UNWTO) főtitkárhelyettese Budapesten, az Utazás 2017 szakmai konferencián.

balaton

Hozzátette, Magyarországon a nemzetközi turistaérkezések számának növekedése a világátlagnál közel kétszer, az európai átlagnál pedig több mint háromszor volt gyorsabb tavaly.
Világszinten az UNWTO adatai szerint a turistaérkezések száma 3,9 százalékkal (46 millióval) nőtt 2016-ban, így elérte az 1 milliárd 235 milliót. Európában 2016-ban 620 millió nemzetközi turistaérkezést regisztráltak, 2,0 százalékkal (17 millióval) többet, mint 2015-ben. Az Európai Unió 28 országában 7 százalékkal bővült a nemzetközi turizmus, ezzel a turistaérkezések száma elérte a 499 milliót.
A régiókat összehasonlítva szolid növekedést mértek Amerikában, ahol 4,3 százalékkal több, 201 millió turista érkezett. Kimagasló volt a növekedés Afrikában, ahol 8,1 százalékkal több, 58 millió volt a turistaérkezések száma, ami két nehéz év után pozitív eredmény.
Az UNWTO előrejelzése szerint az idén világszinten 3-4 százalékkal, Európában 2-3 százalék között, Ázsiában és Óceániában 5-6 százalékkal, Amerikában 4-5 százalékkal, Afrikában 5-6 százalékkal bővülhetnek a nemzetközi turistaérkezések, míg a Közel-Keleten a 2016-os 4,1 százalékos visszaesés után 2-5 százalékos emelkedés jöhet.
A nemzetközi utazásokból származó bevételek 1260 milliárd dollárt tettek ki világszerte, ez 2015-ös adat, a tavalyi májusban lesz elérhető – ismertette Somogyi Zoltán.
A főtitkárhelyettes szólt arról, hogy: biztonság nélkül nincs turizmus, a váratlan események, terrorcselekmények átrendezik a küldő és a fogadó országokat, de az utazás igénye az emberekben nem változik. Jelenleg teljesen biztonságos ország nem létezik – szögezte le.
Az UNWTO felmérése szerint az országok 68 százaléka rendelkezik országos vészhelyzeti tervvel, és 52 százalékuknál ennek vannak a turizmust érintő elemei. A tíz évvel ezelőttinél nincsen több támadás, csak a helyszínek változtak meg, ott fordul elő, ahol korábban nem – jelezte a főtitkárhelyettes. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink