Torkos helyett jótékony csütörtök

Szerző: Ipacs Tamás Dátum: 2021. 03. 12. 12:43

Az idei országos Torkos csütörtököt nem lehetett megrendezni az éttermekben, viszont a Budapest Bike Maffia tagjai pont most gondoltak azokra, akik számára elképzelhetetlen, hogy bármikor is éttermi ételt ehessenek. Ezért a Jedermann étterem különleges ebédjével lepték meg a BMSZKI Táblás utcai átmeneti szálló lakóit, akik egy kis időre úgy érezhették magukat, mint egy igazi étteremben.

A lakók úgy érezhették magukat, mintha vendégségben lennének.

A hajléktalan emberekkel foglalkozó Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei (BMSZKI) Táblás utcai átmeneti szálló 64 lakójának nem mindennapi vacsorában lehetett része múlt hét pénteken. A Budapest Bike Maffia önkéntesei a torkos csütörtök mintájára bőséges menüvel készültek az átmeneti otthon lakóinak, és hogy teljes legyen az élmény, egy napra étteremmé varázsolták át a szálló étkezőjét.


Hangulatfények, gyertyák, rendezett teríték fogadta a rászorulókat, az aláfestő zenéről pedig egy tangóharmonikás vendégzenész gondoskodott. A háromfogásos menüt – zöldborsólevest, sült karajt majonézes krumplisalátával és somlói galuskát – a Jedermann étterem munkatársai készítették el, akik az elmúlt hideg téli időszak alatt is napi 50 adag melegétel főzésével járultak hozzá a rászorulók megsegítéséhez a Szigorítás Vacsorái akció keretein belül.
Az ebéd előkészítése a járványhelyzet miatt gondos tervezést igényelt, emiatt minden részletet előre egyeztettek az intézmény háziorvosával. Az átmeneti szálló lakói öt fős csoportokban fogyasztották el a három fogást, amelyek előre bekészítve várták őket. Az ebédnek ennek ellenére is nagy sikere volt, és az ízletesen elkészített ételek és a figyelmesen berendezett terem miatt a lakók úgy érezték magukat, mintha vendégségben lennének.
„Az elmúlt hónapok mindenki számára rendkívül megterhelőek voltak, emiatt is szerettük volna megszervezni az ebédet a szálló lakóinak, akiknek nemhogy torkos csütörtökön, de szinte soha nem adatik meg, hogy étterembe menjenek vagy egyáltalán éttermi ételt ehessenek. Egy-egy ilyen alkalom segít a nehéz helyzetben élő embereknek, hogy kiszakadjanak az egyhangú napokból, és egy kis figyelmet kapjanak” – tette hozzá a kezdeményezés kapcsán Havasi Zoltán, a Budapest Bike Maffia alapítója.

A cég ez alkalomból a saját erőforrásait és készleteit használta fel, hogy különleges alkalmat varázsoljon az intézménybe, amivel a rászorulók is megtapasztalhatták az éttermi hangulatot és a finom ételek ízét. A Budapest Bike Maffia kezdeményezéseit az adó 1%-ának felajánlásával lehet támogatni: Egyesületük Adószáma: 18596856-1-42.

Kapcsolódó cikkeink