Tönkretette a májusi fagy a szabolcsi almát

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 06. 03. 12:34

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében az alma és a dióültetvényeket érintette leginkább a május eleji hirtelen lehűlés és fagy; előbbinél 94, míg a csonthéjas gyümölcsnél 95 százalékos a kár mértéke – közölte a megyei kormányhivatal Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatalának munkatársa pénteken az MTI-vel.

A legutóbbi felmérések szerint a megyében körülbelül 24 ezer hektáron károsodtak 35 és100 százalék közötti mértékben az ültetvények, az ebből eredő árbevétel-kiesés eléri a korábban prognosztizált 18 milliárd forintot – ismertette Mátyás László. Területi megoszlás szerint elsősorban Dél- és Északkelet-Nyírséget érintette a fagy.

A 15.772 hektár területen termő alma 94 százaléka károsodott, a diónál ez az arány 95, a szilvánál 67, a körténél76, cseresznyénél 71, a meggynél 68, az őszibaracknál pedig 55 százalék. A szakember szerint a veszteség mellett az ültetvények továbbgondozása is komoly gondot jelent a gazdálkodók számára, akiknek a becslések szerint megyei szinten közel 7,5 milliárd forintot kell költségként ráfordítani még az ültetvényekre annak érdekében, hogy azok jövőre termőre fordulhassanak.


Ha ezt nem teszik meg, az hatással lehet a következő év termésmennyiségére – tette hozzá Mátyás László. A fagykár okozta közvetlen bevételkiesés mellett közel 80 ezer munkanap esik ki Szabolcsban, mivel a gazdálkodók nem fogják alkalmazni azokat az idénymunkásokat, akik a betakarításban segédkeztek volna: ez további 800 millió forinttal növeli az ágazat veszteségét. A szakember szerint gondot jelenthet emellett az esetleges nyári aszályos időszak, ami az alma esetében a fán maradt, gyengébb minőségű gyümölcsöket tovább károsíthatja.

A várható gyümölcspiaci hatások kapcsán Mátyás László az MTI kérdésére elmondta: a feldolgozók jelzései alapján a meggynél nem valószínű a kilogrammonkénti 200 forintnál alacsonyabb felvásárlási ár, ami a piacokon 350-400 forintos árban jelentkezhet. A többi gyümölcskultúránál jelentős mértékű áremelkedéssel lehet számolni – tette hozzá.

Kapcsolódó cikkeink