Tömegesen mondanak le a magyarok a sörről

Szerző: Trademagazin Dátum: 2023. 09. 12. 12:32

Magyarországon a sör továbbra is az egyik legkedveltebb alkoholos ital, de a durva drágulás egyre aggasztóbb. A sörárak növekedése nem csak Magyarországot érinti, hanem világszerte is megfigyelhető. A legnagyobb sörfogyasztó ország Kína, de az egy főre jutó fogyasztás tekintetében Csehország vezet.

Magyarország kiemelkedik a negyven százalékos drágulásával

Csehországban az egy főre eső éves sörfogyasztás 184 liter, ami az élen szerepel. Az ezt követő országok Ausztria és Litvánia. Az adatok azt mutatják, hogy a közép-európai országokban, köztük Magyarországon, a sörfogyasztási hagyományok hosszú távon is erősek maradnak.

Az árak emelkedése szintén aggasztó tényező, és az európai sördrágulás folyamatosan nő. Litvániában és Belgiumban is észlelhető drágulás, de Magyarország kiemelkedik a negyven százalékos drágulásával.

Egy másik adat azt mutatja, hogy a világos sör dobozonkénti ára Magyarországon is meredeken emelkedett, ami az év elején is megfigyelhető volt.

A Magyar Sörgyártók Szövetségének jelentése azt mutatja, hogy a középkategóriás sörök dominálnak a hazai piacon, és ezek a sörök uralják az értékesítést – írja a Pénzcentrum.

Az áremelkedés Magyarországon 2023 elején olyan mértékű volt, hogy a korábban 280-300 forintos árú sörök egyszeriben 400 forint vagy annál is több forintba kerültek, és ezen az árszinten maradtak meg. Ez a változás az ital árazásában hosszú ideje nem volt tapasztalható.

Kapcsolódó cikkeink