Tokaj Kereskedőház: már állnak az új palackozóüzem falai

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 07. 23. 11:25

Egy év alatt jelentősen megnőtt a minőségi borkészítés szempontjából nélkülözhetetlen hűthető tartályok kapacitása a Tokaj Kereskedőház Zrt-nél, a palackozóüzemben pedig a nyugati sztenderdeknek megfelelő sorozatgyártás indul októbertől. A megújulás másik főeleme, a tokaj-hegyaljai szőlőterületek termőhelyi adottságait megjelenítő rendszer is megkezdte működését.

Tokaj-hegyalja

A 2013-ban indult megújulási folyamat a Kereskedőház borainak minőségi javulását tűzte ki célul: ennek elengedhetetlen feltétele egy 21. századi igényeket kielégítő ipari komplexum megépítése, amely több egymáshoz kapcsolódó létesítmény létrejöttét is magában foglalja.

„Elindítottunk egy hosszú távú beruházási projektet, aminek az első állomása a korábban 2,5 milliárd forintból elkészült 66.000 hektoliter kapacitású tartálycsarnok, a következő lépcső pedig egy modern palackozó üzem felépítése” – mondta Gaálné Király Enikő, a Tokaj Kereskedőház Zrt. vezérigazgatója. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. által biztosított 4,5 milliárdos hitelből 1,8 milliárdot fordítanak az állami borgazdaság palackozóüzemének felépítésére; augusztusban érkezik az Olaszországból megrendelt gyártósor, és októberben már meg is kezdi működését a létesítmény.

Az üzem 10 millió palack/év kapacitással egyszerre garantál majd 100%-os sterilitást, és lehetővé teszi az öntapadós címkézést, valamint a csavarzáras kupakkal ellátott termékek gyártását is.
„Az új beruházások hírére megnőtt a külföldi kereslet a Kereskedőház borai iránt, már egy külön export-osztály foglalkozik a vállalaton belül ezen megrendelések szervezésével” – tette hozzá a vezérigazgató.

Emellett a muzeális borokat rejtő, 4,5 km hosszú alagútrendszerrel rendelkező szegi pincének egy részét látogatóközponttá alakítaná át a Kereskedőház. A jövőben olyan átalakításokat terveznek, amely lehetőséget teremt arra, hogy egyéni utazókkal, turistacsoportokkal meg tudják ismertetni a tokaji ízvilágot és a történelmi kulturális értékeket. Itt kap helyet többek között a Társaság vinotékája, továbbá konferenciaközpontot, illetve egy minőségi gasztronómiai fogások bemutatására szolgáló vendéglátóhelyet is kialakítanak 2017-re.

A minőségi forradalomnak azonban már a szőlőtermesztésnél is meg kell kezdődnie: elkészült az az elektronikai rendszer is, amiben láthatók az ültetvény állapot és termelőhely-potenciál-felmérés, azaz a terroir-felmérés eredményei. A rendszerből könnyen megállapítható, hogy a borvidék egyes parcelláin mely szőlőfajták termesztését érdemes megcélozni és milyen technológiával célszerű az adott ültetvényt művelni. A Tokaji Borvidék termelési színvonalának növelését, valamint a szektor jövedelmezőségének és eltartó képességének javítását célzó felmérés két fő pillére épült: a termőhelyi adottságok meghatározása, valamint az ültetvények állapotának számbavétele. Az előbbi kiterjed a területek talajtani, domborzati és klimatikus tényezőire, míg az utóbbi az ültetvények szerkezetét, állapotát és kezeltségét érinti.

A Tokaj Kereskedőház Zrt. a borvidéken kiemelt minőségbiztosítási programjaival és ösztönző felvásárlási árképzésével tölti be integrátori szerepét: idén mintegy 1500 gazdától vásárol fel szőlőtermést a korábbi évektől eltérően magasabb árakon. Gaálné Király Enikő kiemelte, hogy szüret idején a Kereskedőház biztosít szállítóeszközt, szüretelő ládákat, hogy minél könnyebben történjen a beszállítás. A minél értékesebb szőlőtermesztés elérése érdekében a Kereskedőház egyetemi oktatókkal, szőlősgazdákkal együttműködve egy négy-füzetből álló termelési segédletet is kiad, amely új gyakorlati megoldásokat, technikai eljárásokat mutat be, hogy a Tokaj-hegyaljai borvidék továbbra is a borokat termelő régiók elit mezőnyébe tartozzon.

Kapcsolódó cikkeink