Többnyire a dolgozók viselik majd a cafeteria adóterheit

Szerző: trademagazin Dátum: 2009. 10. 09. 00:02

A szakértők szerint a vállalatok többsége dolgozóira hárítja a cafeteriaelemek január 1-jétől növekvő adóterheit, nem valószínű azonban, hogy jelentősen változna a béren kívüli juttatások aránya a teljes kereseten belül.

Magyarországon a cégek 50 százaléka csak a továbbra is adómentes vagy a kedvezményes, 25 százalékos személyi jövedelemadó alá tartozó juttatási formákat kínálja majd dolgozóinak 2009. január 1-jét követően – derül ki a Hewitt Humán Tanácsadó Kft. legfrissebb felméréséből. A vizsgált kör 35 százaléka a jelenlegi cafeteria-keretösszeget bruttó keretnek tekinti, az új adóterhek munkavállalókra terhelésével a vállalat költségei így nem nőnek, 27 százalékuk tervei szerint viszont az új terheket megosztja a vállalati költségvetés és dolgozók között.
A béren kívüli juttatások jelenlegi keretösszegét a megkérdezettek 12 százaléka tekinti nettó összegnek, ők januártól átvállalják, illetve kompenzálják az új adóterheket.
Nem valószínű azonban hogy az igen népszerű, a dolgozók által leggyakrabban igénybe vett juttatásokat – többek közt a hideg- és melegutalványokat, üdülési csekket és ajándékutalványokat – "elvonnák", ez ugyanis munkahelyi elégedetlenséghez vezethet.
A juttatások megadóztatásának valószínűleg az lesz a következménye, hogy a cafeteria-rendszer bővülése tovább lassul, ám a vállalatok 92 százaléka biztosan nem szünteti meg e juttatásokat – írja a napi.hu.

Kapcsolódó cikkeink