Több üzletlánc ellen lépett fel a francia kormány

Szerző: trademagazin Dátum: 2009. 10. 30. 00:01

A beszállítókkal szembeni visszaélések vádjával a francia gazdasági minisztérium feljelentett 9 nagy üzletláncot, közülük 6 elsősorban élelmiszeripari termékeket forgalmaz.

A francia sajtó értesülései szerint többek között az Auchan, a Carrefour, a Leclerc, a Casino, a Cora és a Systeme ellen indult eljárás. A kereskedelmi csalás elleni küzdelemmel, a fogyasztóvédelemmel és a versenyjoggal foglalkozó francia központi hatóság (DGCCRF) több ezer szerződés átvizsgálását követően legalább 500 visszaélés gyanújára okot adó záradékot talált.
A hatóság két fő illegális gyakorlatot jelölt meg: az üzletláncok rendszeresen kötelezik az el nem adott termékek eredeti áron történő visszavételére a beszállítókat, illetve olyan terheket  rónak a kereskedőkre, amelyeket magukra nézve nem tartanak kötelezőnek. Ilyen például az aránytalanul magas késedelmi díj vagy a mezőgazdasági nyersanyagok áresésének megfelelő felvásárlási árcsökkentés, amit a fogyasztói árban már nem érvényesítenek az üzletláncok.
A visszaélések áldozatai elsősorban az élelmiszeripari kis- és középvállalkozók, akiknek képviselői üdvözölték a gazdasági minisztérium lépését – írja a Népszabadság Online.

Kapcsolódó cikkeink