Több száz éves malmok lisztjére nőtt meg a kereslet Angliában
Megnőtt a tradicionális módon előállított liszt iránti kereslet Nagy-Britanniában a koronavírus-járványhoz kapcsolódó lezárások miatt. Van olyan régi malom, ahol több hetes városlista van a szállításokra – írja a Guardian nyomán az origo.
A járvány miatt hozott intézkedések nyomán Angliában is egyre többen sütnek otthon, különféle pékáruk készítenek, de nőtt a kisüzemi sütődék szerepe is az ellátásban. A vásárlók egy része azonban – részben a lezárások okán kialakult átmeneti készlethiány miatt – a tradicionális őrlésű liszt felé fordult.
„A környékbeliek közül sokan rendeltek szinte egyszerre, közösségileg lisztet. Régi vásárlók tértek vissza a malomhoz, de az egész országból érkeztek hozzánk megrendelések. Több hetes városlistával dolgozunk most is, még az április végén érkezett megrendelések teljesítésénél tartunk” – számol be a hirtelen jött vásárlói érdeklődésről Karl Grevatt, a Charlecote Mill tulajdonosa.
A malom Warwickshire megye legutolsó, olyan működő vízimalma, amely kereskedelmi céllal őröl lisztet.
A létesítmény 1752 környékén épült, és az 1970-es években állították helyre.
Egy régi épületben, régi technológiával dolgozni persze körülményes, annak megvannak a korlátai. Időként „pihentetni” kell a berendezéseket, mondja a tulajdonos annak kapcsán, hogy a több száz éves malom most nagyüzemben termeli a lisztet a környékbeli, és a távolabbi vásárlóknak.
Az üzemben most nagyjából három tonnát őrölnek egy héten, ami az egyébként szokásos mennyiség duplája.
A lisztet közvetlen a malomból szállítják ki a helyi vásárlóknak.
Nem ez az egyetlen régi malom, ahol megfeszítetten dolgoznak azon, hogy kiszolgálják a megnövekedett igényeket. A hagyományos gabonőrlést végzők szakmai szövetségébe mintegy 35, tradicionális malom tartozik Anglia-szerte. A régi céheket idéző tömörülésnél azt remélik, az emberek érdeklődése a járvány után is megmarad a hagyományos módon készült őrlemények iránt.
A szövetségbe tartozó tagok jelentése szerint az elmúlt hónapokban 200-500 százalékkal is megnőtt a malmok lisztkibocsátása.
Ugyanakkor – hívják fel rá a figyelmet -, a tradicionális őrlésnek megvannak a maga határai, egy bizonyos tempónál nem végezhető gyorsabban.
A szövetségnél azt is közölték, van olyan régi malom, amelyet még nem állítottak munkába, de például a Carlisle közelében lévő malom környékéről már most komoly érdeklődés mutatkozik az ottani őrleményekre. Így várhatóan néhány héten belül megkezdődik ott is a termelés.
Ugyanakkor a növekvő igények mellett sem valószínű, hogy a hagyományos malmok veszélyeztetnék az ipari jellegű, kereskedelmi gabonafeldolgozást, amely a lisztet a sütődéknek és az élelmiszergyártás egyéb területei számára állítja elő. A nagyüzemi gyártásból a brit lisztelőállítás mintegy 99 százaléka származik. (origo)
Kapcsolódó cikkeink
Három év alatt 54 milliárd dollárt fektet be az Amazon Nagy-Britanniában
Komoly beruházásról tett bejelentést az Amazon Nagy-Britanniában: a világ legnagyobb…
Tovább olvasom >Hagyományok és újragondolt receptek
A húsvét nemcsak a tavasz és az újjászületés ünnepe, hanem…
Tovább olvasom >A tésztafélék evolúciója: hagyomány és innováció
A tésztaételek világszerte népszerűek, elsősorban egyszerű elkészíthetőségük és változatosságuk miatt.…
Tovább olvasom >További cikkeink
Drágítja az élelmiszert, hogy túl sok kézen megy át? – Ellátási láncokról és a „rövidítés” illúziójáról beszélt Éder Tamás
Sokan gondolják úgy, hogy az élelmiszerek árából le lehetne faragni,…
Tovább olvasom >„Ez egy politikai termék” – Az árrésstopról és a kiskereskedelem válságáról beszélt az MNKSZ főtitkára
Szakmailag nem indokolható, mégis maradhat – így foglalható össze az…
Tovább olvasom >A FAO elismerésben részesíti a fiatal gazdákat
Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) jelöléseket vár a Fiatal…
Tovább olvasom >