Több mint száz kiállító az Édes Napokon a budai Várban

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 09. 18. 11:13

A magyar édességipar legjava, több mint száz kiállító várja péntektől vasárnapig az Édes Napok látogatóit a budai Várban.

csoki-edesnapok

Prémium kategória nélkül nem valósulhat meg ágazati fejlődés, ezért is fontos az a munka, amelyet az itt magukat megmutató manufaktúrák végeznek – mondta az Édes Napok megnyitásakor tartott sajtótájékoztatón Simon Attila István, a földművelésügyi minisztérium közigazgatási államtitkára.

A megnyitó ünnepségen Sánta Sándor, a Magyar Édességgyártók Szövetségének elnöke a hazai édesiparért végzett kiemelkedő munkájáért a szövetség életműdíját adta át Takács Istvánnak, a Szerencsi Bonbon Kft. igazgatójának.

A csokoládé- és édességfesztivál a mennyiség helyett a minőséget helyezi előtérbe – hangsúlyozta Rebrus Csaba főszervező, aki szerint az Édes Napokra a hazai édességipar legjavát válogatták össze, idén 102 tematikus kiállító kínálja termékeit.

A három nap programjai egy-egy fő téma köré csoportosulnak: pénteken a tradicionális magyar édességek, szombaton a jeles napok desszertjei, vasárnap pedig a család kedvenc édességei kerülnek a középpontba.

A gasztroszínpadon cukrászok, szakácsok ismert személyiségek közreműködésével mutatják be egy-egy édesség elkészítésének fortélyait. Babiczky-Pfliegel Dórával például egészséges nyers kókuszgolyókat, Liptai Claudiával darázsfészket, Wolf Katival hagyományos farsangi fánkot, Czippán Anett-tel pedig francia pitét, azaz galette-et készíthetnek a látogatók, akik hazavihetik magukkal tenyerük csokilenyomatát és részt vehetnek “pucér bonbonkóstoláson” is.

A standok több mint 30 százaléka egészségtudatos emblémával ellátott, ezeken cukor-, laktóz- és gluténmentes finomságok is kaphatók. Mint Rebrus Csaba kifejtette, egyre több a lisztérzékeny és mintegy egymillió cukorbeteg él Magyarországon, ezért igyekezett az Édes Napok a szakma és az egészségügy támogatásával az ő igényeiket is kielégíteni.

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége szervezésében Miháldy Kinga dietetikus Az édességek helye a táplálkozásban címmel tart előadást az érdeklődőknek.

A zenei színpadon fellép többek között az Intermezzo Jazz Fun, az Ascher Oszkár Színház és 20 éves jubileumi koncertet ad a Bon-Bon zenekar. A gyerekeket mesés előadások, táncos fellépések várják.

Az 5. Édes Napok részletes programja és további információk megtalálhatóak a www.edesnapok.hu internetes oldalon. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink