Több mint háromszázötven millió forintból fejlesztik a környezetbarát csomagolóanyagok előállítását itthon

Szerző: STA Dátum: 2022. 09. 26. 10:00

Több mint háromszázötven millió forintból fejleszti a környezetbarát csomagolóanyagok előállítását a debreceni, nyomdaipari befejező műveletekkel foglalkozó Folkem Kft. –  tájékoztatta a társaság hétfőn az MTI-t.

A vállalat a fejlesztéshez a Széchenyi 2020 programban 351,09 millió forint feltételesen visszatérítendő támogatást kapott. Ezzel a társaság olyan papíralapú élelmiszeripari csomagolóeszközök nagyüzemi gyártását tudja megvalósítani, amelyeknél újrahasznosítható, komposztálható, lebomló anyagokat használnak. A debreceni társaság 2000-ben alakult azzal a céllal, hogy a nyomdaipari szegmensen belül a régió felületnemesítő központjává váljon. A társaság célja, hogy a felületnemesítés területén teljes körű szolgáltatást nyújtson a nyomdák számára, és egyben egy olyan szellemi műhelyként működjön, amely alkalmazkodik a piac igényeihez. A támogatott projekt több elemből áll, része a nagyüzemi gyártás feltételeinek megteremtése, a csomagolóeszközök folyamatos és biztonságos előállítását megalapozó géppark beszerzése és kialakítása, valamint a termelési folyamatokat irányitó rendszerek kidolgozása.

A közlemény szerint eddig csak külföldön gyártott termékekkel lehetett kielégíteni a környezetvédelmi törvényváltozás miatt egyre növekvő piacot, de a pályázat révén lehetővé vált, hogy jó minőségű termékkel ezen a piacon magyar vállalkozás, a Folkem Kft. is meg tudjon jelenni. A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a Folkem Kft. tavalyi nettó árbevétele 864,3 millió forint volt, egy évvel korábban pedig 504,5 millió forintot tett ki. A cég 2021-ben 8,7 millió forint nyereséggel, míg 2020-ban 72,3 millió forint veszteséggel zárt.

MTI

Kapcsolódó cikkeink