Több mint 300 pálinkából választották ki idén az ország legjobbját
Június 28-án kihirdetik az Országházban, ki készítette 2018 legjobb pálinkáját. Az idei Országos Pálinka- és Törkölypálinka versenyre 48 pálinkaház összesen 307 tételt nevezett, ezeket bírálta 25 szakértő három nap alatt. A versenyre idén is érkeztek különleges, vadontermő gyümölcsökből készült párlatok, de a legtöbb nevezett tétel kajsziból, Irsai Olivérből és szilvából készült. Az eredményeket a napokban kiértékelték, de a díjátadóig csak a Pálinka Nemzeti Tanács két tagja tudhatja, ki az idei győztes.
309 különböző tételt kóstoltak végig a Pálinka Nemzeti Tanács szakértői Komáromban, hogy kiválaszthassák az idei év legjobb pálinkáit. Az Országos Pálinka- és Törkölypálinka verseny nevezői között kisebb pálinkafőzdék és nagyüzemi pálinkaházak egyaránt szerepel; volt, aki csak egy, volt aki 33 különböző tétellel nevezett.
„Minden évben szép számmal találunk gyöngyszemeket, amelyek közül sajnos csak egy viselheti az ország legjobb pálinkája címet. A verseny azonban nem pusztán ennek a fődíjnak az elnyeréséről szól: a pálinkafőzdék számára legalább annyira fontos, hogy a tételek megmérettetésével objektív szakmai visszajelzést kapjanak a munkájukról. Erre szolgál a pontszámok alapján megítélt arany, ezüst, és bronz minősítés, illetve a minták szöveges értékelése” – monda tel Mihályi László, a Pálinka Nemzeti Tanács elnöke.
Az Országos Pálinka- és Törkölypálinka verseny bírái öt szempont alapján vizsgálták a nevezett párlatokat: külön pontozták az ízek és illatok karakterét és tisztaságát, és azt, hogy ezek mennyire harmonizálnak. A kóstolómestereknek a verseny előtt két egésznapos tréningen kell részt venniük, ahol referenciamintáúl szolgáló pálinkák kóstolásával frissítik fel tudásukat.
A versenyre a klasszikusnak számító tételek mellett idén is érkeztek különleges házasítások: neveztek feketecseresznye-málna, és birs-penyigei szilva pálinkával is. Az eredményeket idén június 28-án, az Országház Felsőházában hirdetik ki, addig csak a Pálinka Nemzeti Tanács elnöke és a versenyigazgató tudhatja, ki készítette 2018-ban az ország legjobb pálinkáját.
Kapcsolódó cikkeink
Indul a párlatfőző szezon – ezekre kell figyelniük a magánfőzőknek
A gyümölcsérés idején nemcsak a befőzések szezonja kezdődik el, hanem…
Tovább olvasom >Itt a figyelmeztetés: ennyi pálinkát szabad főzni évente jövedékiadó-mentesen
Évente legfeljebb 86 liter párlat állítható elő magánfőzőként jövedékiadó-mentesen, és…
Tovább olvasom >Szabolcsi almapálinka lett az év legjobbja az országos pálinkaversenyen
A Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei NVMEN Pálinkafőzde almapálinkája nyerte el Magyarország legjobb…
Tovább olvasom >További cikkeink
Debrecenben ismét megrendezik a Farmer-Expót
Harmincnegyedik alkalommal rendezik meg az idén augusztus 28-30. között Debrecenben…
Tovább olvasom >A STRAND Fesztivál K&H Balaton Nagyszínpadán hazai- és világsztárok váltják egymást
Idén nyáron Zamárdi ismét megtelik zenével, színekkel és pezsgő hangulattal. A STRAND…
Tovább olvasom >Megvannak a Fenntarthatóság szimbóluma idei díjazottjai
A Trade magazin hatodszor hirdette meg a Fenntarthatóság szimbóluma pályázatot. A…
Tovább olvasom >