Több mint 130 szervezet sürget EU cselekvési tervet a növényi alapú étrend támogatására
Több mint 130 szervezet – köztük gazdálkodók, egészségügyi szakemberek, fogyasztói csoportok és környezetvédelmi szervezetek – közös levélben kérte Christophe Hansen mezőgazdasági és élelmezésügyi uniós biztostól, hogy 2026-ig dolgozzon ki egy EU-szintű cselekvési tervet a növényi alapú élelmiszerek támogatására – adta hírül a ProVeg International.
A kezdeményezés a tavalyi EU mezőgazdasági stratégiai párbeszéd ajánlásaira épít, és olyan szervezetek támogatják, mint a BEUC, a Greenpeace, a Birdlife és az IFOAM. A javasolt terv hat fő területen hozhat előnyt: a stratégiai fehérje-önellátás elérésében; a gazdálkodóknak új üzleti lehetőségek biztosítása terén, az egészségügy, a klíma- és környezetvédelem, költségmegtakarítás terén, és a politikai koherencia erősítésében.
A szervezetek szerint a terv hozzájárulhat a növényi alapú élelmiszerek és az állattenyésztés egyenlőbb megítéléséhez, és elősegítheti az európai mezőgazdaság diverzifikációját. A kezdeményezők a dán növényi alapú akciótervet tekintik mintának.
Az EU mezőgazdasági területének 71%-a állati eredetű termékek előállítására van fenntartva, míg a növényi alapú élelmiszerek negyedekkora földterületet igényelnek. A növényi étrend elterjedése mérsékelheti az erdőirtást, tisztább levegőt és vízkészleteket eredményezhet, valamint hozzájárulhat Európa élelmiszer-önellátásához.
A növényi alapú élelmiszerek támogatása az egészségesebb étrend kialakításában és a betegségek megelőzésében is segíthetne az azt támogatók szerint. A helytelen táplálkozás ugyanis az EU-ban egészségügyi szakértők szerint jelentős problémát okoz, és komoly terhet ró a nemzeti költségvetésekre.
Kapcsolódó cikkeink
Harmadik lett a Tokaji borvidék fenntartható turisztikai projektje egy világversenyen
A természet és táj kategóriában harmadik lett a Tokaji borvidék…
Tovább olvasom >A KSZGYSZ díjazta a hazai környezetipar területén kiemelkedő eredményeket felmutató cégeket és személyeket
A fenntartható jövő formálásában meghatározó szerepet játszó cégeket és szakembereket…
Tovább olvasom >Országos Étterem Hét: a cél a minőségi gasztronómia elérhetőbbé tétele
Az Országos Étterem Hét elsődleges célja, hogy kedvező áron mutassa…
Tovább olvasom >További cikkeink
Új vásárlói trendek: influenszerekre és a közösségi médiára támaszkodunk
Nemcsak a közösségi platformoknak jut minden eddiginél nagyobb szerep a…
Tovább olvasom >Az NGM elvárja a kiskereskedelmi láncok önkéntes árcsökkentését
Ami manapság a boltokban zajlik az elfogadhatatlan, az árak emelésének…
Tovább olvasom >A GVH üdvözli az árak önkéntes csökkentését
Az árak önkéntes csökkentése jó a családoknak és élénkíti a…
Tovább olvasom >