Több mint 11 000 tonna élelmiszert gyűjtött be tavaly a Magyar Élelmiszerbank Egyesület

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2019. 01. 21. 11:27

A Magyar Élelmiszerbank Egyesület tavaly 6,5 milliárd forint értékben több mint 11 ezer tonna élelmiszer felesleget gyűjtött be, ami 20 százalékos bővülést mutat az előző év azonos időszakához képest – közölte az Élelmiszerbank hétfőn az MTI-vel.

A közlemény szerint a begyűjtött élelmiszereket, amelyek között található volt pékáru, zöldség-gyümölcs, tejtermék, húsáru, konzerv, édesség, és egyéb hosszú lejáratú élelmiszer, az Élelmiszerbank 350 partnerszervezetén keresztül osztotta ki a rászorulók között.
Az élelmiszerek közel 90 százaléka az Élelmiszerbankkal kapcsolatban álló kereskedelmi láncokból jutott el a nélkülözőkhöz a partnerszervezeteken keresztül. A fennmaradó rész pedig élelmiszeripari gyártóktól, nagykereskedőktől érkezett az Élelmiszerbank központi raktárába és innen továbbították azokat a rászorulókhoz. Hozzátették, hogy az egyesület jelenleg 4 nagy élelmiszerlánccal és több mint 70 élelmiszeripari gyártóval dolgozik együtt az élelmiszerek megmentésén.
Kiemelték, az egyesület 180 000 nélkülöző – gyermekek, családok, idősek, fogyatékkal élők, hajléktalanok – rendszeres ellátását biztosítja, negyedévente pedig további közel 120 000 rászorulót is támogat.
Az élelmiszerfelesleg mennyisége Magyarországon becslések szerint elérheti az 1,8 millió tonnát, az ebből megmenthető mennyiséget az Élelmiszerbank 80-100 000 tonnára becsüli – írták. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink