Több lány – gyakoribb étkezési zavarok

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 11. 04. 10:00

Ha az iskola tanulóinak nagyobb része lányokból áll, gyakoribbak az étkezési zavarok – derül ki egy friss brit-svéd kutatásból. A szakemberek svéd iskolák adatait vizsgálták, és kiderült, hogy az étkezési zavarok kockázata tovább nő, ha a diákok szülei egyetemi végzettséggel rendelkeznek – olvastuk a Mindennapi pszichológiában.

„Az étkezési zavarok drámai hatással vannak az áldozatok életére, ezért rendkívül fontos, hogy feltérképezzük a mögöttük rejlő kockázati tényezőket. Egy ideje a klinikai szakpszichológusok már felfigyeltek arra, hogy egyes iskolákból több kamasz érkezik hozzájuk étkezési zavarokkal, de csak most derült fény arra, hogy ennek az az egyszerű oka, hogy több a lány ezekben az intézményekben, mint a fiú” – állítja a kutatást vezető Dr. Helen Bould, az Oxfordi Egyetem gyermek- és ifjúsági pszichiátere. – „Sajnos azt nem tudjuk, hogy tényleges ok-okozati összefüggés van-e a diákság aránya és az étkezési zavarok között, ahogyan azt sem tudjuk, hogy mi ennek az oka. Lehetséges, hogy bizonyos iskolákban nagyobb elvárások nehezednek a diákokra, de az is lehet, hogy az étkezési zavar úgy terjed, mint egy fertőző betegség, vagyis a lányok átveszik egymástól a rossz mintákat” – vélekedik Dr. Bould.
A kutatók szerint az sem kizárt, hogy profánabb a válasz, meglehet ugyanis, hogy egyes iskolák könnyebben azonosítják az étkezési zavarral küzdő diákokat, mint mások.

Tobb lany - gyakoribb etkezesi zavarok


Kapcsolódó cikkeink