Több ezer milliárd forintból fejlődhet a hazai élelmiszeripar

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2021. 02. 22. 11:42

A lakosság elkötelezett a hagyományos termékek mellett, ezért az alternatív fehérjeforrásokat, például a műhúsokat vagy az étkezési rovarokat komoly vizsgálatnak veti alá a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal – írja az origo a Magyar Nemzet cikke alapján.

 

kép: pixabay.com

Komoly, soha nem látott fejlesztések várnak a hazai élelmiszeriparra az évtized végéig, a korábbi európai uniós költségvetési ciklusokhoz képest jóval nagyobb összegből újulhat meg az ágazat – mondta az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára a Magyar Nemzetnek adott interjújában.

Erdős Norbert óriási lehetőségnek nevezte, hogy a 2021 ÉS 2027 KÖZÖTTI UNIÓS KÖLTSÉGVETÉSI IDŐSZAKBAN A VIDÉK TÖBB MINT 4500 MILLIÁRD FORINTOS FORRÁSBÓL ÉS AZ ELÉRHETŐ LEGNAGYOBB, NYOLCVANSZÁZALÉKOS ÁLLAMI KIEGÉSZÍTÉS MELLETT FEJLŐDHET.
A vidékfejlesztési programban a korábbi uniós ciklushoz képest háromszor akkora fejlesztési keretre pályázhatnak az élelmiszeripar szereplői – mutatott rá.

Közölte, hogy VÁRHATÓAN MÁR AZ IDEI ELSŐ FÉL ÉVBEN MEGJELENIK EGY KIÍRÁS A MEZŐGAZDASÁGI TERMELŐK ÉS AZ ÉLELMISZERIPARI ÁGAZAT MIKRO- ÉS KISVÁLLALKOZÁSAINAK, JELLEMZŐEN ESZKÖZBESZERZÉS TÁMOGATÁSÁRA.

Terveik szerint a második fél évtől újabb pályázat indul a nagyobb összegű, immár tőkeerősebb szereplők számára – tette hozzá Erdős Norbert.

Elmondta azt is, hogy az előző ciklus kifizetései még nem zárultak le, így a beruházások megvalósulása, majd az eredmények mérése még nem lehetséges.
CÉL, HOGY A HÉTÉVES PÉNZÜGYI KERETBŐL A TELJES ÁGAZAT RÉSZESÜLHESSEN, MÉRET SZERINTI MEGKÖTÉS ÉS A TEVÉKENYSÉG JELLEGÉNEK MEGHATÁROZÁSA NÉLKÜL.

A 2027-ig tartó ciklus végére újra meghatározó szereplőként térhet vissza a magyar élelmiszeripar a nemzetközi versenybe. A hazai szereplőknek most minden adottságuk és lehetőségük meglesz arra, hogy hét év múlva beérjék, megközelítsék a legfejlettebb európai versenytársakat”
– mondta Erdős Norbert.

Annak érdekében, hogy az élelmiszeripari támogatásokra a pályázatok az ágazat igényeknek megfelelően legyenek kiírva, online egyeztetéssorozatot indítottak az élelmiszer-előállítás érdekképviseleteivel és a szektor más szereplőivel – közölte az államtitkár. (origo)

 

Kapcsolódó cikkeink