Több az üres állás és a munkakereső, mint tavaly

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 10. 19. 11:28

Negyedével több pozícióból válogathatnak a munkakeresők, mint tavaly ilyenkor és 16 százalékkal többen is néznek új munkahely után.. A kereslet és a kínálat továbbra sem fedi egymást, a szakember-hiány számos iparágat érint és eladóból is egyre többre lenne szükség – írja a portfolio.hu a.Profession.hu harmadik negyedéves jelentése alapján..

iroda

29 százalékkal emelkedett a legnagyobb álláskereső oldalra feltöltött hirdetések száma tavalyhoz képest a harmadik negyedévben, szeptemberben harmadával több új pozíciót pályázhattak meg a munkakeresők. A hirdetési kategóriák listáját továbbra is a szakmunka vezeti, amely az elmúlt negyedévhez képest 22 százalékot növekedett, ezt az értékesítési és kereskedelemi, valamint a gyártás/termelés kategória követi.

A legtöbb hirdetést (35%) egy és három év közötti szakmai tapasztalattal rendelkező pályázóknak adják fel. Ezt a 3-5 év közötti szakmai tapasztalat követi. Szembetűnő, hogy minden negyedik hirdetés egyáltalán nem igényel szakmai tapasztalatot, vagy delegáltan pályakezdőknek is szól.

A jelentkezések eloszlása hasonló arányt követ: minden harmadik jelentkezést 1-3 év közötti szakmai tapasztalattal adják fel.

A negyedévben a már korábban is igen kedvelt adminisztratív, asszisztensi, irodai munkai pozíciókra érkezett a legtöbb jelentkezés, ezt az értékesítés és kereskedelem kategóriája, majd a szakmunka követte. Utóbbiban leginkább a bolti eladói, pénztárosi, raktárosi és sofőri állások keresettek.

Folyamatos tendencia, hogy mérnökből és IT szakemberből is nagy a munkaerőhiány, de szakmunkásokra is nagy szükség van. Ezen a kategórián belül a bolti eladók, az eladó-pénztárosok, a pékáru eladók, a hús eladók, a csemege és sajtpult eladók most a legkeresettebbek: idén 35 százalékkal több ilyen pozícióra kerestek munkavállalót a cégek, mint tavaly ilyenkor, és az előző negyedévhez képest is 29 százalékos a növekedés.

A legtöbb eladóknak szánt hirdetés Budapesten, Pest megyében, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Fejér megyében van. Ezzel kicsit ellentétben a legtöbb megtekintés a Budapest, Pest megye, Csongrád megye, Fejér megye és Győr-Moson-Sopron megyében meghirdetett eladói állásokra érkezett. (portfolio.hu)

Kapcsolódó cikkeink