Tízből kilenc fehérjeminta mikroműanyaggal szennyezett

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2024. 01. 15. 09:46

Az Ocean Conservancy és a kanadai Torontói Egyetem új tanulmányában vizsgált fehérjetartalmú élelmiszer-minták 88%-ában azonosítottak mikroműanyag-részecskéket.

A minták 16 különböző, amerikai fogyasztóknak szánt fehérjetípusból származtak, köztük tenger gyümölcseiből, sertés-, marha-, és csirkehúsból, tofuból és három különböző növényi alapú húsalternatívából.

Míg a tudósok már rég dokumentálták a mikroműanyagok jelenlétét a kereskedelmi forgalomban kapható halak és kagylók, például a lazac és az osztriga emésztőrendszerében, addig kevés kutatás foglalkozott azzal, hogy ezek a mikroműanyagok bekerülnek-e a ténylegesen fogyasztott halfilébe, és kevés kutatás készült az amerikai étrend nagy részét kitevő szárazföldi fehérjeforrásokról, például a marha- és a csirkehúsról is.

Az Environmental Pollution című folyóiratban megjelent tanulmány szerint mind a 16 vizsgált fehérjetípusban találtak mikroműanyagot, ami arra utal, hogy a mikroműanyagok fogyasztása valószínűleg elkerülhetetlen függetlenül attól, hogy milyen fehérjeforrást választanak a fogyasztók. Emellett nem volt statisztikai különbség a mikroműanyagok koncentrációjában sem a szárazföldi és az óceáni eredetű fehérjék között.

Food Ingredients First

Kapcsolódó cikkeink