Tízből kilenc fehérjeminta mikroműanyaggal szennyezett
Az Ocean Conservancy és a kanadai Torontói Egyetem új tanulmányában vizsgált fehérjetartalmú élelmiszer-minták 88%-ában azonosítottak mikroműanyag-részecskéket.
A minták 16 különböző, amerikai fogyasztóknak szánt fehérjetípusból származtak, köztük tenger gyümölcseiből, sertés-, marha-, és csirkehúsból, tofuból és három különböző növényi alapú húsalternatívából.
Míg a tudósok már rég dokumentálták a mikroműanyagok jelenlétét a kereskedelmi forgalomban kapható halak és kagylók, például a lazac és az osztriga emésztőrendszerében, addig kevés kutatás foglalkozott azzal, hogy ezek a mikroműanyagok bekerülnek-e a ténylegesen fogyasztott halfilébe, és kevés kutatás készült az amerikai étrend nagy részét kitevő szárazföldi fehérjeforrásokról, például a marha- és a csirkehúsról is.
Az Environmental Pollution című folyóiratban megjelent tanulmány szerint mind a 16 vizsgált fehérjetípusban találtak mikroműanyagot, ami arra utal, hogy a mikroműanyagok fogyasztása valószínűleg elkerülhetetlen függetlenül attól, hogy milyen fehérjeforrást választanak a fogyasztók. Emellett nem volt statisztikai különbség a mikroműanyagok koncentrációjában sem a szárazföldi és az óceáni eredetű fehérjék között.
Kapcsolódó cikkeink
Egészséges, rostban és fehérjében gazdag húskészítményeket fejlesztettek ki Debrecenben
Új, egészségvédő, rostban és fehérjében gazdag, egyedi bioaktív hatóanyagokat tartalmazó…
Tovább olvasom >IDEAAL™: a forradalmi szuperfehérje – Versenyképes fehérjekészítmény hazai szereplőktől
Egy közös kutatásfejlesztési projekt, három szereplő, egy egyedülálló tejfehérje-készítmény –…
Tovább olvasom >A sportolók nagy kedvence lett a ToTu termékcsalád
Egyre több ember számára ismert, hogy mennyire fontos egészégünk megőrzése…
Tovább olvasom >További cikkeink
GKI elemzés: Miért élnek szűkösebben a magyar háztartások, mint bárki más az EU-ban?
Képzeljük el, hogy minden uniós ország lakói egy nagy áruházban…
Tovább olvasom >KSH: az ipari termelői árak 2025. májusban az előző hónaphoz képest 0,7 százalékkal mérséklődtek, az egy évvel korábbihoz képest átlagosan 6,9 százalékkal növekedtek
2025 májusában az ipari termelői árak átlagosan 6,9 százalékkal meghaladták…
Tovább olvasom >A fogyasztás húzza a gazdaságot
Az Egyensúly Intézet friss előrejelzése szerint a magyar gazdaság idei…
Tovább olvasom >