Tízből kilenc fehérjeminta mikroműanyaggal szennyezett
Az Ocean Conservancy és a kanadai Torontói Egyetem új tanulmányában vizsgált fehérjetartalmú élelmiszer-minták 88%-ában azonosítottak mikroműanyag-részecskéket.
A minták 16 különböző, amerikai fogyasztóknak szánt fehérjetípusból származtak, köztük tenger gyümölcseiből, sertés-, marha-, és csirkehúsból, tofuból és három különböző növényi alapú húsalternatívából.
Míg a tudósok már rég dokumentálták a mikroműanyagok jelenlétét a kereskedelmi forgalomban kapható halak és kagylók, például a lazac és az osztriga emésztőrendszerében, addig kevés kutatás foglalkozott azzal, hogy ezek a mikroműanyagok bekerülnek-e a ténylegesen fogyasztott halfilébe, és kevés kutatás készült az amerikai étrend nagy részét kitevő szárazföldi fehérjeforrásokról, például a marha- és a csirkehúsról is.
Az Environmental Pollution című folyóiratban megjelent tanulmány szerint mind a 16 vizsgált fehérjetípusban találtak mikroműanyagot, ami arra utal, hogy a mikroműanyagok fogyasztása valószínűleg elkerülhetetlen függetlenül attól, hogy milyen fehérjeforrást választanak a fogyasztók. Emellett nem volt statisztikai különbség a mikroműanyagok koncentrációjában sem a szárazföldi és az óceáni eredetű fehérjék között.
Kapcsolódó cikkeink
Egészséges, rostban és fehérjében gazdag húskészítményeket fejlesztettek ki Debrecenben
Új, egészségvédő, rostban és fehérjében gazdag, egyedi bioaktív hatóanyagokat tartalmazó…
Tovább olvasom >IDEAAL™: a forradalmi szuperfehérje – Versenyképes fehérjekészítmény hazai szereplőktől
Egy közös kutatásfejlesztési projekt, három szereplő, egy egyedülálló tejfehérje-készítmény –…
Tovább olvasom >A sportolók nagy kedvence lett a ToTu termékcsalád
Egyre több ember számára ismert, hogy mennyire fontos egészégünk megőrzése…
Tovább olvasom >További cikkeink
Orbán Viktor: az árréscsökkentést új termékekre is be fogjuk vezetni, ha szükséges
Az árrésszabályozást fenn kell tartani, mert az indokolatlan áremelésekkel szemben…
Tovább olvasom >Egészséges, rostban és fehérjében gazdag húskészítményeket fejlesztettek ki Debrecenben
Új, egészségvédő, rostban és fehérjében gazdag, egyedi bioaktív hatóanyagokat tartalmazó…
Tovább olvasom >A német kiskereskedelmi forgalom csökkent áprilisban havi szinten
Németországban reálértéken 1,1 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom áprilisban havi…
Tovább olvasom >