Tízből kilenc fehérjeminta mikroműanyaggal szennyezett
Az Ocean Conservancy és a kanadai Torontói Egyetem új tanulmányában vizsgált fehérjetartalmú élelmiszer-minták 88%-ában azonosítottak mikroműanyag-részecskéket.
A minták 16 különböző, amerikai fogyasztóknak szánt fehérjetípusból származtak, köztük tenger gyümölcseiből, sertés-, marha-, és csirkehúsból, tofuból és három különböző növényi alapú húsalternatívából.
Míg a tudósok már rég dokumentálták a mikroműanyagok jelenlétét a kereskedelmi forgalomban kapható halak és kagylók, például a lazac és az osztriga emésztőrendszerében, addig kevés kutatás foglalkozott azzal, hogy ezek a mikroműanyagok bekerülnek-e a ténylegesen fogyasztott halfilébe, és kevés kutatás készült az amerikai étrend nagy részét kitevő szárazföldi fehérjeforrásokról, például a marha- és a csirkehúsról is.
Az Environmental Pollution című folyóiratban megjelent tanulmány szerint mind a 16 vizsgált fehérjetípusban találtak mikroműanyagot, ami arra utal, hogy a mikroműanyagok fogyasztása valószínűleg elkerülhetetlen függetlenül attól, hogy milyen fehérjeforrást választanak a fogyasztók. Emellett nem volt statisztikai különbség a mikroműanyagok koncentrációjában sem a szárazföldi és az óceáni eredetű fehérjék között.
Kapcsolódó cikkeink
Mikroműanyagok és táplálkozás: A rejtett veszélyek
Az elmúlt években a mikroműanyagok jelenléte és hatásai egyre inkább…
Tovább olvasom >A szennyvíztisztító telepek hatékonyan távolítják el a mikroműanyagokat – felmérés
A szennyvíztisztító telepek annak ellenére távolítják el nagy hatékonysággal a…
Tovább olvasom >A palackozott víz műanyagtartalma sokszorosan magasabb, mint korábban hittük
A palackozott víz, amelyet sokan egészséges alternatívájaként választanak, új vizsgálat…
Tovább olvasom >További cikkeink
Miért dugulnak be sorra a csomagautomata szolgáltatók? Ez az adat rámutat az okokra
Egyre népszerűbbek a csomagautomaták: idén már a webshopok közel háromnegyede…
Tovább olvasom >30%-kal kevesebb anyaghasználat már megoldás lenne a klímaválságra
A körforgásos gazdaság globális szükségszerűség: túlmutat a földrajzi határokon, és…
Tovább olvasom >Fenntarthatóság és egészség: a növényi alapú tejtermékek térhódítása Magyarországon
Az elmúlt években a növényi alapú tejtermék-alternatívák nemcsak globálisan, hanem…
Tovább olvasom >