Tíz év, és nem lesz elég élelem

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2017. 08. 31. 11:28

Érdekes előadást tartott Sara Menker, az agráradatok feldolgozásával és agrárfejlesztésekkel foglalkozó cég, a Gro Intelligence alapítója. Egy TED-es konferencián elmondta: 2027-re a világ 214 ezer milliárdos kalóriadeficittel néz szembe, más szavakkal: 10 év múlva nem lesz elég élelem a Földön ahhoz, hogy mindenkinek jusson belőle – írja a portfolio.hu.

Arról már régóta lehet tudni, hogy előbb-utóbb a Föld elér arra a pontra, hogy nem lesz elég étel minden embernek. 2050-re a becslések szerint a világ népessége eléri a 9,1 milliárd főt, a FAO előrejelzései szerint addigra 70%-kal több élelmiszert kell termelni ahhoz, hogy mindenkinek jusson.

Csakhogy a Gro Intelligence alapítója szerint az a baj ezzel és az ehhez hasonló becslésekkel, hogy csak a tömeget és a sokaságot veszik figyelembe, a tápértéket viszont nem. Ugyanis Menker szerint az ételek tápértéke nyilvánvalóan nem egyenlő, még akkor sem, ha súlyra nincs különbség.

Amennyiben a tápértéket vesszük figyelembe akkor, amikor azt vizsgáljuk, mikor fogy ki a világ az élelemből, azt lehet mondani, hogy 2023-ra érkezünk el a fordulóponthoz: akkortól kedve a világ nem lesz képes annyi élelmiszert termelni, ami elég lenne föld növekvő népességének etetésére.

2023-ra Kína, India és Afrika lakossága a világ népességének felét teszi majd ki, Afrikának már most is élelmiszert kell importálnia ahhoz, hogy etetni tudja lakosait, 2023-ra pedig Indiának is el kell kezdenie az élelmiszerimportot. További problémát jelent ilyen szempontból, hogy a korábbi évekkel ellentétben Kína is egyre több húsfélét épít be az étrendbe, ezzel pedig az ő tápérték-szükségletük is nő.

2027-re az előadó szerint a világban 214 ezer milliárd kalóriadeficit keletkezik, ami annyi, mint 379 milliárd darab Big Mac. Ennyi Big Macet fennállása óta nem gyártott le a McDonald’s. (portfolio.hu)

Kapcsolódó cikkeink