Tíz év, és nem lesz elég élelem
Érdekes előadást tartott Sara Menker, az agráradatok feldolgozásával és agrárfejlesztésekkel foglalkozó cég, a Gro Intelligence alapítója. Egy TED-es konferencián elmondta: 2027-re a világ 214 ezer milliárdos kalóriadeficittel néz szembe, más szavakkal: 10 év múlva nem lesz elég élelem a Földön ahhoz, hogy mindenkinek jusson belőle – írja a portfolio.hu.
Arról már régóta lehet tudni, hogy előbb-utóbb a Föld elér arra a pontra, hogy nem lesz elég étel minden embernek. 2050-re a becslések szerint a világ népessége eléri a 9,1 milliárd főt, a FAO előrejelzései szerint addigra 70%-kal több élelmiszert kell termelni ahhoz, hogy mindenkinek jusson.
Csakhogy a Gro Intelligence alapítója szerint az a baj ezzel és az ehhez hasonló becslésekkel, hogy csak a tömeget és a sokaságot veszik figyelembe, a tápértéket viszont nem. Ugyanis Menker szerint az ételek tápértéke nyilvánvalóan nem egyenlő, még akkor sem, ha súlyra nincs különbség.
Amennyiben a tápértéket vesszük figyelembe akkor, amikor azt vizsgáljuk, mikor fogy ki a világ az élelemből, azt lehet mondani, hogy 2023-ra érkezünk el a fordulóponthoz: akkortól kedve a világ nem lesz képes annyi élelmiszert termelni, ami elég lenne föld növekvő népességének etetésére.
2023-ra Kína, India és Afrika lakossága a világ népességének felét teszi majd ki, Afrikának már most is élelmiszert kell importálnia ahhoz, hogy etetni tudja lakosait, 2023-ra pedig Indiának is el kell kezdenie az élelmiszerimportot. További problémát jelent ilyen szempontból, hogy a korábbi évekkel ellentétben Kína is egyre több húsfélét épít be az étrendbe, ezzel pedig az ő tápérték-szükségletük is nő.
2027-re az előadó szerint a világban 214 ezer milliárd kalóriadeficit keletkezik, ami annyi, mint 379 milliárd darab Big Mac. Ennyi Big Macet fennállása óta nem gyártott le a McDonald’s. (portfolio.hu)
Kapcsolódó cikkeink
Raisz Anikó: a mezőgazdasági területek fenntarthatósága mellett fontos a vízhiányos időszakok okozta helyzet kezelése is
A mezőgazdasági termőterületek fenntarthatósága mindannyiunk számára fontos, viszont legalább ilyen…
Tovább olvasom >Agrárminisztérium: újabb 5 milliárd forint támogatás feldolgozó üzemek fejlesztésére
Az Agrárminisztérium elkötelezett a hazai, minőségi élelmiszert előállító vállalkozások segítése…
Tovább olvasom >AM: az élelmiszertermelést nem lehet elválasztani a termőföldtől
A műhús egy csinálmány, mi pedig ragaszkodunk ahhoz, hogy az…
Tovább olvasom >További cikkeink
BCSDH: fokozni kell az erőfeszítéseket a klímavédelem terén
A BCSDH és a Deloitte legfrissebb klímavédelmi felmérése szerint a…
Tovább olvasom >Árrésstop árnyékában: így alakulnak a húsvéti bevásárlás költségei 2025-ben
Az idei húsvéti bevásárlási szezon igazi meglepetése nem a csokinyúl…
Tovább olvasom >Innovatív gombafehérjés desszerteket fejlesztett az Eroski
A spanyol Eroski áruházlánc a catering terén vezető Ausolannal, az…
Tovább olvasom >