Tiszteletet a magyar húsnak!

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 06. 30. 08:55

Beszállítási tilalmat rendelt el Oroszország gyakorlatilag a teljes magyar húsiparral szemben. Ezzel a magyar húsipar súlyos veszteségeket szenved.

serteshus

Tiszteletet a magyar húsnak! – ezzel a jelszóval követelte az MSZP a tilalom bevezetésének napján, hogy ha Orbán Viktor nem Putyin csatlósa, akkor mutassa meg érdekérvényesítő képességét. Elővehetné szabadságharcos énjét, és most csaphatna oda Oroszország asztalára: tiszteletet a magyar húsnak!

A szakmabeliek pontosan tudják, hogy semmi baj nincs azzal a magyar élelmiszerrel, amivel a feldolgozók végre visszaügyeskedték magukat az orosz piacra. Ez inkább egy ütés az Oroszország, EU és USA között folyó gazdasági adok-kapokban. Eddig már visszamondták a közös űrhajózást, betiltottak bankszámlákat, lehúztak politikusokat különböző vízumlistákról.

Az exportengedély ideiglenes felfüggesztésének szakmai okairól az érintett cégek nem tudtak, így egyelőre nem értik, hogy milyen gondjai lehettek az orosz hatóságnak olyan üzemekkel, amelyek egyébként a rendkívül szigorú japán, koreai, és amerikai auditoknak éppúgy megfelelnek, mint a nemzetközi kiskereskedelmi láncok által megkövetelt, mind szigorúbb beszállítói feltételeknek. Igaz ugyan, hogy2014-ben már az év elején voltak apróbb kifogásaik az oroszoknak, de, ahogy a szaktárca illetékes államtitkára fogalmazott, ezeken a hiányosságokon már úrrá lettek.

Ha igaz, amit Németh Antal, a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke nyilatkozott – és ő pontosan tudja, hogy mi állhat a háttérben, hiszen évekig országos főállatorvos volt –, akkor nemcsak állategészségügyi, hanem politikai okok is állhatnak a háttérben. Nincs mit tenni, Magyarország annak az Európai Uniónak tagja, amely normáinak nem felel meg, ahogyan Oroszország és Ukrajna rendezi dolgait.

Az elnök szerint az oroszok az egész uniós exportot leállították, nem csak a fertőzött területekről érkezőt. Aki nem ismeri a húsipar belső ügyeit, jó, ha tudja: Európában is megjelent a disznókat megbetegítő, gyorsan terjedő veszedelmes afrikai sertéspestis. Ez pedig elegendő okot adott az oroszoknak a gazdasági válaszlépésre.

Ha veszi valaki a fáradságot, akkor az interneten utána is nézhet: Németországban és Ausztriában sem kerülte el az exportfelfüggesztés a termelőket. Mire e sorok megjelennek, akkorra – ha szakmai okok miatt zártak ki minket – a helyzet normalizálódik, s Kardeván Endre államtitkárnak lesz igaza. Ha mégsem, akkor Németh Antalnak.

Kapcsolódó cikkeink