Igyekeznek féken tartani az élelmiszerárakat a kereskedelmi láncok

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 01. 03. 12:50

Több kereskedőlánc is meglátta a fantáziát a forgalmi adó január elsejétől 27 százalékra növelt felső kulcsában, és nem érvényesíti áraiban az adóváltozásból fakadó különbözetet – ismerteti a keddi Népszabadság.

A napilap cikke szerint a Tesco mintegy hatszáz, zömében az alapélelmiszerek körébe sorolható termék kapcsán ígéri, hogy azokat egy hónapig áfaemelés nélkül adja. A hazai láncok közül pedig a CBA kapcsolt gyorsan, számos olyan élelmiszer esetében, amely ugyan nem tartozik a 18 százalékos, kedvezményes áfakörbe, de akár oda is sorolhatnák (többek között hentesáruk, zöldségek, gyümölcsök, ásványvizek, gyümölcslevek) nem érvényesíti áraiban az áfa változásából fakadó különbözetet.

Vámos György , az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára szerint a kereskedők számára élet-halál kérdése, hogy amennyire csak lehet, leszorítsák az áraikat, nem véletlen, hogy láncok egy része is ezt sulykolja reklámjaikban. Várható ennek kapcsán, hogy a kereskedők azzal fognak lavírozni, hogy az alapélelmiszerek árát próbálják meg visszafogni és más termékek árában érvényesítik az adókülönbözetet. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink