Teljesítménycélokhoz kötnék az uniós agrártámogatásokat

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2018. 03. 19. 11:10

Előremutató és alapvető teljesítménycélokhoz kellene kötni az uniós Közös Agrárpolitika (KAP) keretében folyósított támogatásokat az Európai Számvevőszék szerint – írja az agrarszektor.hu. Figyelembe kell venni a jogszerűségi és szabályszerűségi előírások teljes betartására is.

A luxembourgi központú uniós számvevőszék közleménye szerint némely vonatkozó intézkedés célja nem egyértelmű, ezért a célkitűzéseket számszerűsíteni kell az eredményekre és a hatásokra vonatkozóan. Valószínűleg hasonló területek kapnak támogatásokat a jövőbeni KAP-ban is, mint korábban – állapították meg.

Jelenleg nincsen olyan uniós statisztikai rendszer, amely képes lenne információt nyújtani a mezőgazdasági termelők életszínvonaláról. Az ilyen adatok tájékoztatást adhatnának a mezőgazdasági termelők tisztességes életszínvonalának biztosítására irányuló és más KAP-célokkal kapcsolatos szakpolitikai döntéshozataloknál

Az Európai Bizottság koncepciójának egyik fő eleme az úgynevezett “új teljesítési modell”, amely nagyobb felelősséget ruház a tagállamokra. A számvevők véleménye szerint az új modell sikere a megbízható tudományos és statisztikai bizonyítékokon alapuló intézkedéseken múlik, amelyek egyértelműen a kívánt eredményeket valósítják meg.

Előremutató és ellenőrizhető, az uniós célkitűzésekkel összhangban álló célértékek meghatározására van szükség az új stratégiai tervek számára – tett hozzá a közlemény. Emellett megbízható teljesítményellenőrzési és értékelési keretek, illetve szilárd alapokon nyugvó elszámoltathatósági és ellenőrzési eljárások kellenek, amelyek bizonyosságot nyújtanak mind a szabályszerűségre, mind a teljesítményre vonatkozóan – tették hozzá. (agrarszektor.hu)

Kapcsolódó cikkeink