Teljesen leállt a világ legnagyobb sörgyártója

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 01. 21. 00:03

Egy munkaügyi vita nyomán szerdán kénytelen volt teljesen leállítani sörgyártását belgiumi üzemeiben a világ vezető sörfőzdéje, az Anheuser-Busch InBev SA (AB).

A cég dolgozói három belga sörüzemben két hete kezdtek blokádot, tiltakozva amiatt, hogy az AB 263 állást akar felszámolni Belgiumban. Az álláshelyek megszüntetése a cég 10 százalékosra tervezett európai karcsúsításának része.
A dolgozók szerint viszont a cég világszerte nagy profitot termel, ezért nehezen igazolhatóak a tervezett leépítések. Az AB és a szakszervezetek még tárgyalásaik harmadik fordulójára készülnek, az élelmiszerboltok és áruházak azonban már Belgium-szerte azt jelezték, hogy kezdenek kifogyni készleteik az AB-márkáiból, így a Stella Artois-ból, a Lefféből és a Beckből.
A cég szóvivője ezzel kapcsolatban elmondta: január 7-e, a dolgozói blokád kezdete óta sörhegyek halmozódtak fel az üzemekben, mivel a dolgozók megakadályozzák a nyersanyagok és csomagolóanyagok beszállítását, de a kész sör kiszállítását is. Az anyaghiány miatt most kénytelenek leállítani a termelést.
Az utolsó rendelkezésre álló gazdálkodási adatok szerint az Anheuser-Busch InBev SA a tavalyi harmadik negyedben 1,55 milliárd dolláros adózott eredményt ért el, miután az Anheuser-Busch és az InBev fúzióból eredő költségmegtakarítások érezhetővé váltak. A bevételek ugyanakkor 10 százalékkal csökkentek a válság miatt – írja a ProfitLine.hu.
Kapcsolódó cikkeink