Teljes a Magyar Nemzeti Kereskedőház felvidéki irodahálózata

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 06. 22. 11:20

Megnyitották a Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) közép-európai kereskedelemfejlesztési hálózatának új irodáját szerdán Ipolyságon, s ezzel teljessé vált az intézmény – hét irodából álló – felvidéki hálózata.

mnkhAz iroda megnyitójával egybekötött gazdasági fórumon mondott beszédében Czimbalmosné Molnár Éva, Magyarország pozsonyi nagykövete elmondta: a magyar kormány kiemelt célja, hogy növelje a gazdasági jelenlétet a kereskedelem és a befektetések terén is, hogy ilyen módon is szorosabbra fűzze Magyarország és a szomszédos országok magyarlakta területei közti kapcsolatot. Hozzátette: a hagyományos – az oktatást és a kultúrát irányzó – támogatáspolitikát a külhoni régiókban mára felváltotta a gazdaságfejlesztő politika, ennek célja a külhoni magyarság szülőföldön való megmaradásának elősegítése. Utóbbival összefüggésben rámutatott: a magyar kormány 50 milliárd forint gazdaságfejlesztési támogatást tett elérhetővé a Vajdaságban ottani vállalkozások megerősítésére. „Ezt a projektet a kormány tovább kívánja folytatni a Kárpátalján és a Felvidéken” – tette hozzá a nagykövet.

Kiss-Parciu Péter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium határmenti gazdaságfejlesztési főosztályának vezetője a külhoni régiók fejlesztésének eszköztárát ismertetve kiemelte a határmenti infrastruktúra fejlesztését irányzó célkitűzéseket. Elmondta: a magyar kormány célként tűzte ki, hogy 2014 és 2020 közötti uniós költségvetési időszakban jelentősen megnövelik a határon átnyúló infrastrukturális kapcsolatokat. „A szlovák-magyar határon vannak a legnagyobb terveink” – jegyezte meg.

Skapinyecz Péter, a Magyar Nemzeti Kereskedőház igazgatója az MTI-nek a felvidéki irodahálózatról azt mondta: a hét iroda nagy könnyebbséget, könnyű elérhetőséget jelent azoknak a hazai, illetve felvidéki vállalkozóknak, akiknek segítenek kapcsolatokat kialakítani. Kérdésre hozzátette: a más-más gazdasági potenciállal rendelkező régiókat tekintve eddigi tapasztalataik azt mutatják, hogy a kevésbé fejlett régiókban is jelentős az érdeklődés segítségük iránt.

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a megnyitót követő gazdasági fórumon az államtitkárság idei tematikus évéről, a márciusban elindított, 2016 a külhoni magyar fiatal vállalkozók éve programról beszélt. Az MTI-nek nyilatkozva elmondta: az államtitkárság tematikus évének és az irodahálózatnak a célkitűzései között több átfedés is van, s a kereskedőházzal partneri viszonyban bonyolítják le a fiatal vállalkozók évét, amelynek 525 millió forintos pályázati kerete a múlt héttől hozzáférhető. „Három és hat millió forint közötti összegekre lehet pályázni, elsősorban mikro vállalkozásokra számítunk, én azt gondolom, hogy a nyerteseknek ezek az összegek jelentős segítséget jelentenek majd a megerősödésükhöz” – mondta az államtitkár.

Az MNKH-nak összesen 22 irodája van a Kárpát-medencében, ezek közül a Felvidéken a mostanival együtt már hét működik, Ipolyságon, Párkányban, Dunaszerdahelyen, Érsekújvárban, Rimaszombatban, Királyhelmecen és Kassán. Az MNKH irodáinak feladatai között olyan célok elérése szerepel, mint a kereskedelem ösztönzése, a magyar vállalatok exporttevékenységének bővítése, a kereskedelmi kapcsolatok becsatornázása a határ két oldalán lévő kis- és középvállalkozások együttműködésébe és a határ menti régiók foglalkoztatottságának növelése. (Starovic Tibor, MTI)

Kapcsolódó cikkeink