Korszerűsíteni kell a tejfeldolgozó üzemeket

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 09. 09. 11:24

Korszerűsíteni kell a magyar tejfeldolgozó üzemeket, így lehet képes a tejágazat a belföldi igények kielégítésére – mondta a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke kedden kora este az M1 aktuális csatorna hírfolyamában.

tej-

Mélykuti Tibor közölte: ahhoz, hogy a magyar fogyasztót jó minőségű, magas hozzáadott-értéket képviselő, belföldi előállítású, versenyképes tejtermékekkel lehessen ellátni, szükséges a tejfeldolgozó üzemek korszerűsítése, a nagy- és a kisüzemeké egyaránt, mivel ezek csak a modern technológia alkalmazásával képesek versenyezni a külföldről behozott áruval.

A Tej Terméktanács elnöke szerint az uniós tejkvóta kivezetése azt eredményezte, hogy a nagy tejtermelő országok az orosz embargó miatt keletkezett termékfeleslegüket az uniós országok piacain próbálták és próbálják levezetni. Erre példaként a sajtok piacát említette, ahol például Németország, Franciaország és Hollandia dömpingáron értékesítik az orosz piacon eladhatatlanná vált termékeiket, és ez a magyar tejágazatot hátrányosan érinti.

Jelezte: nem véletlen, hogy az Európai Unió tejtermelői hétfőn Brüsszelben demonstráción adtak hangot elégedetlenségüknek; a tüntetésen magyar termelők is részt vettek. Az Európai Bizottság félmilliárd eurós (mintegy 150 milliárd forintos) intézkedéscsomagjának tervéről bővebb tájékoztatást nem tudott adni, mert annak szétosztásáról várhatóan szeptember 15-én születik majd döntés Luxemburgban.

Hozzátette: amennyiben azt termelésarányosan osztják szét, a magyar tejágazat számára nem jelent majd nagy segítséget, mivel Magyarországnak így mindössze 1,5 milliárd forint juthat. Az elnök ezért is szorgalmazza hangsúlyosan a jó minőségű magyar tej belföldi feldolgozásának támogatását korszerűsített és modernizált kis- és nagyüzemekben.(MTI)

Kapcsolódó cikkeink