Tavaly októberi szinten a GKI konjunktúra-indexe

Szerző: trademagazin Dátum: 2009. 12. 21. 00:00

Decemberben – a novemberi megtorpanás után – folytatódott GKI konjunktúra-index május óta tartó markáns emelkedése. A konjunktúra-index a lakossági és üzleti bizalmi index súlyozott átlaga.

A GKI Gazdaságkutató Zrt. (www.gki.hu) által – az Európai Unió támogatásával – készített felmérés szerint decemberben az üzleti szektor és a fogyasztók várakozása is javult, a GKI bizalmi index értéke pedig lényegében megegyezett a 2008. októberivel, a válság okozta zuhanás első hónapjának értékével. Ez azonban még mindig nagyon alacsony szint.
Az üzleti szektoron belül a szolgáltatások kivételével minden ágazat várakozása javult.
A kereskedelmi bizalmi index értéke jelentős ingadozások mellett tendenciájában bő fél éve növekvő, s decemberben tovább emelkedett. A szolgáltatói bizalmi index július és október között növekedett, az év utolsó két hónapjában viszont csökkent.
A fogyasztói bizalmi index értéke a május óta tartó markáns növekedést követően novemberben enyhe visszaesést jelzett, decemberben azonban folytatódott a mutató javulása. Miközben az inflációval, munkanélküliséggel és az ország helyzetével kapcsolatos vélemények pesszimizmusa csökkent, a lakosság saját várható pénzügyi helyzetére vonatkozó várakozása nem változott, rövid távú megtakarítási képességéről és a nagy értékű tartós fogyasztási cikkek vásárlási lehetőségéről alkotott véleménye pedig romlott.
Kapcsolódó cikkeink