Tavaly mérsékelten csökkent a kiskereskedelmi forgalom Csehországban

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2021. 02. 05. 11:03

Tavaly éves összehasonlításban 0,9 százalékkal visszaesett a kiskereskedelmi forgalom Csehországban; naptári hatásoktól megtisztítva 0,6 százalékkal esett vissza – jelentette a Cseh Statisztikai Hivatal pénteken Prágában.

A statisztikusok szerint 2012 óta ez az első éves szintű visszaesés. Piaci megfigyelők úgy vélik: tekintettel a tavalyi helyzetre, különösen a koronavírus-járványra, a kiskereskedelmi forgalom csökkenése nem drámai, elfogadható, mértéke inkább pozitívnak minősíthető.


Ugyanakkor jelzésértékűnek tartják, hogy az év utolsó hónapjában, decemberben a forgalom éves szinten 3,7 százalékkal volt magasabb, mint 2019-ben. Ez annak következménye, hogy a karácsony előtti hetekben országszerte kinyithattak a boltok.
A forgalom visszaesése legnagyobb mértékben, 29,6 százalékkal, a ruhafélék és a lábbelik eladásában mutatkozott meg. A kultúrára és a sporttevékenységekre fordított kiadásokcsökkenése 10,9 százalékos. Az élelmiszereladás a tavalyi évben maradt a 2019-es szinten.

A tavalyi rendkívüli helyzet nagyon kedvezett az internetes boltoknak, amelyek eladásai éves szinten 28,2 százalékkal emelkedtek. A számítógépes berendezések eladása 2,5 százalékkal, a gyógyszerek és a kozmetikai cikkeké 1,5 százalékkal a háztartási gépeké pedig 1,2 százalékkal emelkedett.

Visszaestek az autóeladások, és az autószervizek bevételei 15,9 százalékkal csökkentek. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink