Tavaly az első három negyedévben 5 százalékkal csökkent a román gazdaság

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2021. 01. 12. 11:00

Tavaly az első három negyedévben 5 százalékkal csökkent a román gazdaság teljesítménye éves összevetésben, ami 0,1 százalékponttal jobb adat a tavaly novemberi gyorsjelentésben közölt 5,1 százalékos visszaeséshez mérten – közölte kedden a román országos statisztikai intézet.

A statisztikai intézet a szezonális és naptárhatással kiigazított értéket is javította, így a vizsgált időszakban 4,5 százalékkal csökkent a román gazdaság a korábban közölt 4,6 százalékhoz mérten.
A harmadik negyedévben a román bruttó hazai termék (GDP) 5,8 százalékkal nőtt a második negyedévihez képest, ami 0,2 százalékponttal nagyobb, mint a gyorsjelentésben közölt 5,6 százalék. A tavalyi harmadik negyedévhez mérten is enyhébb volt a visszaesés, így a román GDP 5,7 százalékkal csökkent a július-szeptemberi időszakban 2019 azonos időszakához képest, miután a novemberi gyorsjelentés még 6 százalékos zsugorodásról számolt be. Az intézet közlése szerint a gyorsjelentésben szereplő adatok begyűjtését megnehezítette a koronavírus-járvány.
2020 első negyedévében a nyers adatok szerint 2,4 százalékkal nőtt a román gazdaság éves összevetésben, a második negyedévben 10,3 százalékos csökkenés következett be a koronavírus-járvány miatt. A román kormány 2021-ben 4,5 százalékos gazdasági növekedésre számít. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink