Tavaly 8,9 százalékkal nőtt a román kiskereskedelmi forgalom

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 02. 03. 11:11

Tavaly 8,9 százalékkal nőtt a román kiskereskedelmi forgalom volumene az előző évhez képest – közölte szerdán a román országos statisztikai intézet.

Bukarest

A növekedés főként az élelmiszer, ital és dohánytermékek eladásának 19,1 százalékos fellendülésének tudható be. Az üzemanyag értékesítés 5,8 százalékkal nőtt, a nem élelmiszer jellegű termékeké 2,8 százalékkal emelkedett.

Decemberben a kiskereskedelmi forgalom volumene 15,5 százalékkal volt nagyobb az egy évvel korábbinál, az élelmiszerek, italok és dohánytermékek értékesítése több mint 23 százalékkal szárnyalta túl az előző év decemberit, ugyanakkor az üzemanyag-eladás 9,5 százalékkal visszaesett.

Romániában azért ugrott meg a kiskereskedelmi forgalom, mert a múlt év közepétől kiterjesztették valamennyi élelmiszerre a 9 százalékos kedvezményes általános forgalmi adót.

Elemzők arra számítanak, hogy az idén is a fogyasztás lesz a román gazdaság fő növekedési hajtóereje, ugyanis az év elejétől négy százalékponttal, 20 százalékra csökkentették az általános áfakulcsot. A román kormány az idén a bruttó hazai termék 4,1 százalékos bővülésére számít. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink