Tavaly 5,4 százalékkal bővült a cseh kiskereskedelmi forgalom

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 02. 06. 11:03

Tavaly 5,4 százalékkal emelkedett a kiskereskedelmi forgalom Csehországban – közölte a cseh statisztikai hivatal (CSÚ) szerdán Prágában. Egy évvel korábban, 2013-ban, az éves növekedés egy százalékos volt.

Praga

Decemberben novemberhez viszonyítva a kiskereskedelmi forgalom 0,4 százalékkal visszaesett. Éves szinten és a naptári hatásoktól megtisztítva azonban 4,2 százalékos az emelkedés.

A gyorsabb tavalyi növekedés elsősorban az autóipari szegmensnek köszönhető: az autóiparban a forgalom 11,6 százalékkal emelkedett. A kiskereskedelem további részében az éves forgalomnövekedés 2,8 százalékos volt.

Leggyorsabban az internetes eladás bővült, éves szinten 19,7 százalékkal. A korábbi évekhez viszonyítva nagyobbak voltak az eladások a számítógépeknél és a számítástechnikánál általában, az elektromos háztartási cikkeknél, a ruházatnál, a lábbelinél és többet fordítottak az emberek a sportra, üdülésre és a kultúrára is.

Az iparcikkek forgalma 4,3 százalékkal bővült, az élelmiszereké 1,3 százalékkal. A gyógyszerek és egészségügyi termékek eladása viszont 2,6 százalékkal visszaesett. (Kokes János, MTI)

Kapcsolódó cikkeink