Tavaly 3 százalékkal nőtt a román sörpiac
Tavaly 3 százalékkal nőtt a román sörpiac, 16,6 millió hektoliter sört fogyasztott a lakosság – közölte a romániai sörgyártók egyesülete.
A lakosság számához mérve ez évente 85 liter sört jelent. A fogyasztók többsége (45 százalék) a műanyag palackban értékesített italt részesítette előnyben, majd az üveges sör következik 28 százalékkal, illetve a dobozos 20 százalékkal. Előző évhez képest enyhe növekedés tapasztalható az üveges és a dobozos sör értékesítésében, a műanyag palackos esetében pedig enyhe visszaesést jegyeztek.
A románok a világos sört szeretik, ez a fajta ital uralja a piac csaknem 94 százalékát. A különböző aromás sörök eladása 8 százalékkal nőtt, a leglátványosabb bővülést az alkoholmentes sör esetében tapasztalták, amelyből 30 százalékkal fogyott több tavaly a 2017-es évhez mérten.
A Romániában fogyasztott sör 97 százalékát belföldön állítják elő. A román söripar 85 ezer személynek biztosít munkahelyet. Románia az Európai Unióban a 8. helyen áll a sörgyártás szempontjából és 7. a sörfogyasztást illetően – olvasható az egyesület közleményében. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Az élelmiszerek 1,1 százalékkal drágultak Romániában
Júniusban 4,9 százalékra csökkent az éves infláció Romániában – közölte…
Tovább olvasom >Zamárdi saját söre is debütált a Balaton Beer Weekenden
Péntek délutántól vasárnap éjjelig 40-féle sörkülönlegességet kóstolhattak a vendégek a…
Tovább olvasom >Hétvégére elkészül Zamárdi söre!
Péntekre elkészül az első, balatoni településről elnevezett sör, amelyet névadója…
Tovább olvasom >További cikkeink
Fidelity: Három téma, ami Q3-ban alakítja a befektetéseket
Eljött a járványt követő normalizálódás, amelyet annyira vártunk? A gazdasági…
Tovább olvasom >A nagyvállalatok ellenállnak a gazdasági bizonytalanságnak
Visszafogott várakozások jellemzik a hazai nagyvállalati szektort a következő egy…
Tovább olvasom >Cégtrend 2024-ben: pozitívabb félév, de még mindig negatív üzenet
Az elmúlt öt év legalacsonyabb cégszámát idén júniusban regisztrálták. Az…
Tovább olvasom >