Tavaly 3 százalékkal nőtt a román sörpiac
Tavaly 3 százalékkal nőtt a román sörpiac, 16,6 millió hektoliter sört fogyasztott a lakosság – közölte a romániai sörgyártók egyesülete.
A lakosság számához mérve ez évente 85 liter sört jelent. A fogyasztók többsége (45 százalék) a műanyag palackban értékesített italt részesítette előnyben, majd az üveges sör következik 28 százalékkal, illetve a dobozos 20 százalékkal. Előző évhez képest enyhe növekedés tapasztalható az üveges és a dobozos sör értékesítésében, a műanyag palackos esetében pedig enyhe visszaesést jegyeztek.
A románok a világos sört szeretik, ez a fajta ital uralja a piac csaknem 94 százalékát. A különböző aromás sörök eladása 8 százalékkal nőtt, a leglátványosabb bővülést az alkoholmentes sör esetében tapasztalták, amelyből 30 százalékkal fogyott több tavaly a 2017-es évhez mérten.
A Romániában fogyasztott sör 97 százalékát belföldön állítják elő. A román söripar 85 ezer személynek biztosít munkahelyet. Románia az Európai Unióban a 8. helyen áll a sörgyártás szempontjából és 7. a sörfogyasztást illetően – olvasható az egyesület közleményében. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Júliusban 7,84 százalékra gyorsult az éves infláció Romániában
Júliusban 7,84 százalékra gyorsult az éves infláció Romániában – közölte…
Tovább olvasom >Stabilizálódó prémiumszegmens, erősödő alkoholmentes kínálat – így alakult az uniós és hazai sörpiac 2024-ben
Az Európai Unió tagállamai 2024-ben összesen 34,7 milliárd liter sört…
Tovább olvasom >Romániában kevesebb vendég valamivel több éjszakát töltött júniusban a szálláshelyeken, mint tavaly
Júniusban 2,2 százalékkal kevesebb turista szállt meg idegenforgalmi szálláshelyen Romániában,…
Tovább olvasom >További cikkeink
Megvannak a Fenntarthatóság szimbóluma idei díjazottjai
A Trade magazin hatodszor hirdette meg a Fenntarthatóság szimbóluma pályázatot. A…
Tovább olvasom >Eltérően értelmezi a versenyhivatal vizsgálatainak eredményeit a kereskedelmi szövetség és a versenyhatóság
Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) szerint a Gazdasági Versenyhivatal (GVH)…
Tovább olvasom >Rovaralapú élelmiszerek: miért nem váltják le a hagyományos húsokat?
Bár az utóbbi években a rovartenyésztést a hagyományos hústermelés környezetbarát…
Tovább olvasom >