Tartósan csökkenhet az étolaj ára

Szerző: Trademagazin Dátum: 2023. 01. 10. 12:49

Végre egy jó hír: az étolaj világpiaci árának tartós csökkenése rövidesen lefékezheti a fogyasztói árak emelkedését. Az ukrajnai jó termés és a pánikfelvásárlás megszűnése vezethet az árcsökkenéshez.

Jó volt az ukrán termés

A felvásárlási árak egyelőre mérsékelt csökkenése egyelőre a fogyasztói árakban nem hoz lényeges változást a környező országokban, de visszább fogja az árak emelkedését. Ezt alátámasztják az ENSZ decemberi adatai is – írja a napi.hu.

Magyarországon a napraforgó étolaj is az árstopos termékek közé tartozik. Egy liter olaj átlagosan 720 forintba kerül a hazai üzletekben. Az étolaj piaci áron idehaza 1200-1400 forintba kerül. Az Agrárközgazdasági Intézet jelentése szerint a napraforgó étolaj kiskereskedelmi beszerzési árai november óta pár forinttal csökkennek, néhány forinttal az eladási ár alatt alakulnak.

Az Eurostat adatai szerint az Európai Unióban átlagosan 48,2 százalékkal nőtt az étolaj fogyasztói átlagára 2021 és 2022 októbere között. Magyarországon a rögzített árnak köszönhetően 1,2 százalékos volt az áremelkedés, de a környező országok többségében meghaladta a drágulás az uniós átlagot:

  • Csehországban 51,9 százalékkal,
  • Szlovákiában 72,5 százalékkal,
  • Szlovéniában 52,8 százalékkal emelkedett egy év alatt az érolaj ára.
  • Romániában 46,8 százalékos volt a drágulás.

Közben kiderült, hogy Ukrajnában a harcok ellenére sikerült időben betakarítani a napraforgót, a termésmennyiség is meghaladta a várakozásokat, elérte a 10 millió tonnát. Részben az alacsony ukrán belföldi kereslet miatt több mint 4,5 millió tonna jutott exportra, ennek valamivel több, mint a fele az Európai Unióba érkezik.

A következő hónapokban várhatóan tovább csökken az olajosmagvak világpiaci ára, az viszont egyelőre megjósolhatatlan, hogy a fogyasztók mikor érzékelnek ebből bármit is – írja a gazdasági újság.

Kapcsolódó cikkeink