Tari Annamária: „A közösségi média egy csuklómozdulattal vette el a gyerekkort”

Szerző: Gyarmati Orsolya Dátum: 2021. 06. 14. 19:00

Hogyan függ össze a közösségi média és az izolációs szorongás? Mi történik a gyerekek agyával, ha digitális eszközöket használnak? Hogyan változtatja meg a személyiségüket és az önképüket az online jelenlét? Ilyen rendkívül fontos és fajsúlyos kérdéseket feszegetett a FutureTalks-sorozat vendége, Tari Annamária pszichoterapeuta, pszichoanalitikus Krizsó Szilviával.

Tari Annamária szerint most és a jövőben is az étkezési zavarok, a közösségi médiától való függés és az e köré csoportosítható addikciók, valamint az izolációs szorongás lesznek a leggyakoribb pszichés tünetek, amelyek feltehetően még tovább erősödnek a következő 20-30 évben.

Tari Annamária

Pusztító elvárások

Noha Tari Annamária hisz az emberek józan paraszti eszében és menekülési ösztönében, úgy véli, miközben szeretjük elmondani magunkról, hogy XXI. századi emberek vagyunk, a személyiségünk és a központi idegrendszerünk működése XX. századi, lassú ütemre van kalibrálva.

Az étkezési zavarok kapcsán Tari Annamária elmondta: a közösségi média kifejezetten negatívan hat a nők önértékelésére.

– Régen az anorexia 15-16 évesen indult, ma 9 éves a legfiatalabb anorexiával kezelt kislány. A közösségi média egy csuklómozdulattal elvette a gyerekektől a felhőtlen gyerekkort – emeli ki Tari Annamária.

Krizsó Szilvia

Kontroll nélkül

Szó esett a szülői felelősségről is, mivel, ahogy a pszichoterapeuta fogalmaz, a szülők sokszor elbagatellizálják azt a helyzetet, hogy a gyerekük már 5-6 évesen nyomás alá kerülnek az online csoportok által.

– Ha kétéves kor alatt egy gyerek napi 10 percnél többet néz érintőképernyőt, az agyában a fehérállomány máshogy barázdálódik. Ez kicsivel több szülőt is érdekelhetne – mutat rá Tari Annamária.

Future Talks

A beszélgetésben szó esik még arról, miért baj, ha nem merünk csöndben egyedül lenni, mitől szorong a bolygó fiataljainak háromnegyed része, mi a legnagyobb csapdája és veszélye a gyerekek kontrollálatlan telefonozásának, valamint a narcisztikus életszemléletről, a közösségi életdeficitről, és arról, miért fontos egy családnak saját médiastratégiát alkotnia.

A teljes beszélgetést meghallgathatja és megnézheti az alábbi platformokon, a linkekre kattintva:

Youtube:

https://www.youtube.com/watch?v=XeHn6qqY-is

Facebook:

https://www.facebook.com/trademagazin.hu

Soundcloud:

https://soundcloud.com/trade-magazin

Spotify:

https://open.spotify.com/show/1imr2D62BIXEzsr5RNABLu

Trade magazin:

https://trademagazin.hu/hu/rendezvenyek/future-talks-business-podcast/

Minden héten hétfőn 17 órakor új adással jelentkezik a Future Talks Krizsó Szilviával, a Trade magazin business podcastja.

 

 

 

Kapcsolódó cikkeink