Magyarország tortájának főcukrásza szeret tanulni, kísérletezni
Magyarország tortája 2022-ben Karikó Orsolya Huncut Szilva Hercege lett. A nagykőrösi Vanília&Gelarto főcukrásza sikereiről, munkájáról, céljairól beszélt olvasóinknak.
Ételt tenni az emberek asztalára az egyik legcsodálatosabb dolog az életben. Már kisgyermekkoromban szerettem együtt sütni szüleimmel, a cukrász és a pék szakmát középiskolában tanultam. Szeretem a munkámban rejlő kreatív lehetőségeket, de talán még jobban a vendég elégedettségét.
Meggyőződésem, hogy a sikerhez a kitartás és a szenvedély vezetett, meg valamiféle maximalizmus. A most megszerzett díj, azt hiszem, a legnagyobb ma kapható cukrászelismerés Magyarországon.
Vanília&Gelarto kézműves, családi cukrászdánk évek óta folyamatosan indul szakmai versenyeken, több helyezést és díjat hoztunk már el tortákkal és fagylaltokkal egyaránt. Nekem személy szerint az idei a második komoly elismerésem, az elsőt a tavalyi Magyarország Cukormentes Tortája versenyen kaptam A legjobb gyógyhatású alapanyaggal készült torta kategóriában: az Erdei Nimfát ma is keresik vendégeink.
Szeretek ízekkel kísérletezni, egész nap gondolkozom azon, mit mivel tudok párosítani, milyen ízhez mi passzol a leginkább. Szeretek enni, kóstolni. Sokat olvasok alapanyagokról, számos külföldi cukrászt követek a neten – rengeteg inspirációt kapok tőlük. Szívesebben dolgozom egyedül, de nincs ellenemre a csapatmunka sem. Szeretnék tanulni, fejlődni, haladni a korral, új technológiákkal ismerkedni.

„Szeretek ízekkel kísérletezni”
A Vanília&Gelartóban nagyon szeretjük a francia vonalat, rengeteg desszertünk épül erre, és a vendégeink is nagyon kedvelik. Fontosnak tartom azonban, hogy a tradicionális magyar cukrászathoz is hűek maradjunk, hiszen az komoly értéket képvisel. Ahogy mondani szokták: összhangot kell teremteni a hagyomány és az innováció között.
Hogy hogy látom a szakmát? A legégetőbb gondja talán a folyamatos munkaerőhiány, a munkaerő színvonala, képzetlensége, és ma az árak folyamatos emelkedésének kezelése is, ami kihat a szakma színvonalára. Elszomorít az olcsóbb, silány minőségű alapanyagok egyre gyakoribb használata, a lebutított, olcsósított kínálat. Pedig a minőség meghozza az eredményt: a vendégek még a kisvárosban is sokan keresik a jót, de az egész országból jönnek hozzánk. //
Kapcsolódó cikkeink
Szakmának és szakembernek egyaránt elismerés
Kőrösi Csoma Sándor-díjat kaptak a Magyar Cukrász Ipartestület vezetői. A…
Tovább olvasom >Kraftsör Magyarország Tortájából!
Tavaly is elkészült a Magyarország Tortája ihlette kraftsör, amely az…
Tovább olvasom >Az Év Bejglije 2024
2024-ben az ipartestület már ötödik alkalommal hirdette meg az Év…
Tovább olvasom >További cikkeink
Az eurózóna gazdaságának növekedése héthavi csúcsra gyorsult márciusban
Hét hónapja a leggyorsabb ütemű volt az euróövezet gazdasági növekedése…
Tovább olvasom >Részben az utaztatási cégek részvényeinek árfolyamcsökkenése húzza le az európai tőzsdéket
Gyengültek a vezető európai tőzsdemutatók péntek délelőtt elsősorban az utaztatási…
Tovább olvasom >Visit Hungary: Pest, Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom adta a legtöbb belföldi turistát tavaly
Minden korábbinál több, közel 18 millió turista érkezett a hazai…
Tovább olvasom >