Magyarország tortájának főcukrásza szeret tanulni, kísérletezni
Magyarország tortája 2022-ben Karikó Orsolya Huncut Szilva Hercege lett. A nagykőrösi Vanília&Gelarto főcukrásza sikereiről, munkájáról, céljairól beszélt olvasóinknak.
Ételt tenni az emberek asztalára az egyik legcsodálatosabb dolog az életben. Már kisgyermekkoromban szerettem együtt sütni szüleimmel, a cukrász és a pék szakmát középiskolában tanultam. Szeretem a munkámban rejlő kreatív lehetőségeket, de talán még jobban a vendég elégedettségét.
Meggyőződésem, hogy a sikerhez a kitartás és a szenvedély vezetett, meg valamiféle maximalizmus. A most megszerzett díj, azt hiszem, a legnagyobb ma kapható cukrászelismerés Magyarországon.
Vanília&Gelarto kézműves, családi cukrászdánk évek óta folyamatosan indul szakmai versenyeken, több helyezést és díjat hoztunk már el tortákkal és fagylaltokkal egyaránt. Nekem személy szerint az idei a második komoly elismerésem, az elsőt a tavalyi Magyarország Cukormentes Tortája versenyen kaptam A legjobb gyógyhatású alapanyaggal készült torta kategóriában: az Erdei Nimfát ma is keresik vendégeink.
Szeretek ízekkel kísérletezni, egész nap gondolkozom azon, mit mivel tudok párosítani, milyen ízhez mi passzol a leginkább. Szeretek enni, kóstolni. Sokat olvasok alapanyagokról, számos külföldi cukrászt követek a neten – rengeteg inspirációt kapok tőlük. Szívesebben dolgozom egyedül, de nincs ellenemre a csapatmunka sem. Szeretnék tanulni, fejlődni, haladni a korral, új technológiákkal ismerkedni.

„Szeretek ízekkel kísérletezni”
A Vanília&Gelartóban nagyon szeretjük a francia vonalat, rengeteg desszertünk épül erre, és a vendégeink is nagyon kedvelik. Fontosnak tartom azonban, hogy a tradicionális magyar cukrászathoz is hűek maradjunk, hiszen az komoly értéket képvisel. Ahogy mondani szokták: összhangot kell teremteni a hagyomány és az innováció között.
Hogy hogy látom a szakmát? A legégetőbb gondja talán a folyamatos munkaerőhiány, a munkaerő színvonala, képzetlensége, és ma az árak folyamatos emelkedésének kezelése is, ami kihat a szakma színvonalára. Elszomorít az olcsóbb, silány minőségű alapanyagok egyre gyakoribb használata, a lebutított, olcsósított kínálat. Pedig a minőség meghozza az eredményt: a vendégek még a kisvárosban is sokan keresik a jót, de az egész országból jönnek hozzánk. //
Kapcsolódó cikkeink
Nem luxus a jó sütemény – mitől élhető ma a cukrászszakma?
Dráguló alapanyagok, munkaerőhiány, bonyolult szabályozások – mégis, a vásárlók elvárják,…
Tovább olvasom >Kihívások és lehetőségek között egyensúlyoz a magyar édesipar
A 2024-es év nyertesei az eladott mennyiség alapján sorrendben a…
Tovább olvasom >A jégkrémre egyre inkább desszertként tekintenek a fogyasztók
A meteorológusok szerint megint forró nyárra készülhetünk, amivel indul a…
Tovább olvasom >További cikkeink
Újrahasználható termékdisplay használatával csökkenti a hulladékot Európa-szerte a dm
A dm drogérialánc több mint 2100 németországi üzletében, valamint más…
Tovább olvasom >Talajmegújító kísérleti mezőgazdasági programot indít a FrieslandCampina, a Lidl és a ReGeNL
A FrieslandCampina, a Lidl és a holland ReGeNL közösen indítanak…
Tovább olvasom >A Hortobágyi Csárdában lett hungarikum a csárda
Hungarikummá nyilvánították a csárdát és a badacsonyi kéknyelűt a Hungarikum…
Tovább olvasom >