Magyarország tortájának főcukrásza szeret tanulni, kísérletezni
Magyarország tortája 2022-ben Karikó Orsolya Huncut Szilva Hercege lett. A nagykőrösi Vanília&Gelarto főcukrásza sikereiről, munkájáról, céljairól beszélt olvasóinknak.
Ételt tenni az emberek asztalára az egyik legcsodálatosabb dolog az életben. Már kisgyermekkoromban szerettem együtt sütni szüleimmel, a cukrász és a pék szakmát középiskolában tanultam. Szeretem a munkámban rejlő kreatív lehetőségeket, de talán még jobban a vendég elégedettségét.
Meggyőződésem, hogy a sikerhez a kitartás és a szenvedély vezetett, meg valamiféle maximalizmus. A most megszerzett díj, azt hiszem, a legnagyobb ma kapható cukrászelismerés Magyarországon.
Vanília&Gelarto kézműves, családi cukrászdánk évek óta folyamatosan indul szakmai versenyeken, több helyezést és díjat hoztunk már el tortákkal és fagylaltokkal egyaránt. Nekem személy szerint az idei a második komoly elismerésem, az elsőt a tavalyi Magyarország Cukormentes Tortája versenyen kaptam A legjobb gyógyhatású alapanyaggal készült torta kategóriában: az Erdei Nimfát ma is keresik vendégeink.
Szeretek ízekkel kísérletezni, egész nap gondolkozom azon, mit mivel tudok párosítani, milyen ízhez mi passzol a leginkább. Szeretek enni, kóstolni. Sokat olvasok alapanyagokról, számos külföldi cukrászt követek a neten – rengeteg inspirációt kapok tőlük. Szívesebben dolgozom egyedül, de nincs ellenemre a csapatmunka sem. Szeretnék tanulni, fejlődni, haladni a korral, új technológiákkal ismerkedni.
A Vanília&Gelartóban nagyon szeretjük a francia vonalat, rengeteg desszertünk épül erre, és a vendégeink is nagyon kedvelik. Fontosnak tartom azonban, hogy a tradicionális magyar cukrászathoz is hűek maradjunk, hiszen az komoly értéket képvisel. Ahogy mondani szokták: összhangot kell teremteni a hagyomány és az innováció között.
Hogy hogy látom a szakmát? A legégetőbb gondja talán a folyamatos munkaerőhiány, a munkaerő színvonala, képzetlensége, és ma az árak folyamatos emelkedésének kezelése is, ami kihat a szakma színvonalára. Elszomorít az olcsóbb, silány minőségű alapanyagok egyre gyakoribb használata, a lebutított, olcsósított kínálat. Pedig a minőség meghozza az eredményt: a vendégek még a kisvárosban is sokan keresik a jót, de az egész országból jönnek hozzánk. //
Kapcsolódó cikkeink
A 2024-es év bejglijei: Karl Cukrászda és Még1kiflit Pékség a dobogón
A Magyar Cukrász Ipartestület idén is meghirdette az Év bejglije…
Tovább olvasom >A HoReCa-piac kihívásai nem múlnak, csak változnak – Együtt okosodtunk (Business Days 2024 1. rész)
Közel 1100 „diák” iratkozott be az FMCG Szabadegyetemre, hogy szeptember…
Tovább olvasom >Szakoktatói továbbképzések 2024
Idén is sikeresen folytatódtak az Innovatív Képzéstámogató Központ által, az…
Tovább olvasom >További cikkeink
Fenntarthatóság és egészség: a növényi alapú tejtermékek térhódítása Magyarországon
Az elmúlt években a növényi alapú tejtermék-alternatívák nemcsak globálisan, hanem…
Tovább olvasom >Drágul a tej és a tejtermékek: mi áll az árak emelkedése mögött?
A tej és tejtermékek ára az elmúlt hónapokban jelentős növekedést…
Tovább olvasom >Fenntartható csomagolás: fókuszban az újrahasznosítás és a körforgásos gazdaság
A csomagolás az ellátási lánc egyik kulcseleme, ahol a fenntarthatóság…
Tovább olvasom >