Magazin: Táblák az élvezet felé
Okosabban és érzékenyebben költi el a fogyasztó a megnövekedett jövedelmét az édességpiacon is: keresi a nagyobb kakaótartalmú, különlegesebb ízű csokikat, de a gazdaságosság éppúgy fontosabb szempont lett, mint a cukortartalom, vagy épp a fenntarthatóság. A gyártók termékeik összetételének modernizálásával, márkavonaluk szegmentálásával és célcsoportra szabott marketinggel felelnek erre.
Több pénzből több jut édességre is: a táblás csokik eladásai – hasonlóan más édességkategóriához – nőttek az elmúlt években, a reáljövedelmek emelkedésével párhuzamosan.
– A fogyasztók a minőségi, márkás termékeket preferálták. Piacvezetőként a Milka táblás termékekkel kiemelkedő szerepünk és felelősségünk is van – mondta Mayer Gábor, a Mondelēz Hungária Kft. ügyvezetője. – A csokoládégyártásra ható negatív tényezőként az alapanyagárak növekedését említeném meg. Ez valamennyi gyártót érinti. A Mondelēznél hatékonysági programok sokaságát hajtjuk végre annak érdekében, hogy ellensúlyozzuk az alapanyagárak növekedését, s a vásárlók továbbra is kedvező áron juthassanak hozzá termékeinkhez.
Növekedés minden árkategóriában
A modern eladási csatornák, különösen a diszkontok szerepe emelkedik az eladásokban, utóbbival bizonyára összefügg, hogy az elmúlt időszakban a kereskedelmi márka részaránya növekedett. Továbbra is a tejcsokoládé a legnépszerűbb, de az étcsokoládé kedveltsége folyamatosan nő.
– A gazdasági környezet egyértelműen kedvező hatással van a csokoládék vásárlására is, azonban ez nem éleződött ki egyik árszegmensre sem, a növekedés megoszlása az olcsóbb, a mainstream és a prémium szegmenst egyaránt érintette – állapítja meg Vén Bianca brand executive a Nestlé Hungária részéről.
– A töltött táblás csokoládék a legkelendőbbek a magyar piacon, de a sima tej- és étcsoki is nagy rajongótáborral rendelkezik – mondja Réti Zsófia márkamenedzser (Mondelēz Csehország, Szlovákia, Magyarország). – A forgalom zöme a kistáblás (50 g–100 g) szegmensből realizálódik, de a nagyobb méretek is megtalálják a fogyasztóikat. Az ízeket tekintve a Milka esetében az Alpesi tej a legfontosabb ízünk, de például az Oreo is a top ízek között van. Végül ne feledkezzünk meg a magyar fogyasztók már-már hagyományos kedvencének mondható mogyorós variánsokról sem.
Élvezet kevesebb cukorral
– A táblás csokoládé piacán a fogyasztók érdeklődését leginkább az új ízek, új bevezetések keltik fel – mondja Elek Orsolya, a Storck Hungária Kft. marketingmenedzsere. – Az egészségtudatosság ezen a piacon is megjelent. Az egészségtudatos fogyasztók a magas kakaótartalmú étcsokoládékat, illetve a cukormentes termékeket keresik.
A Nestlé innovációit is alapvetően befolyásolja fogyasztóinak erősödő egészségcentrikus gondolkozása.
– Cégünk arra törekszik, hogy tovább javítsa édességei tápanyagtartalmát és összetételét, hogy azok könnyebben beilleszthetőek legyenek a kiegyensúlyozott étrendbe – hangsúlyozza Vén Bianca. – A 2018-as év elején bejelentett kutatás eredményeképp kizárólag természetes összetevők (víz, cukor és tejpor) felhasználásával létrehozott, nagyobb méretű, levegősebb kristályszerkezetű cukormolekuláknak köszönhetően érhetünk el jelentős változásokat. A gyerekeknek szánt további csokoládémárkáinkban, így a későbbiekben a Magyarországon forgalmazott táblás termékek esetében is, használni kívánjuk ezt az új technológiát a cukortartalom csökkentése érdekében.
A hasonló édességekhez képest az új technológiával készült termékekben 30%-kal kevesebb cukor hozzáadása szükséges a megszokott édes íz eléréséhez, és mindezt édesítőszerek használata nélkül. Az innováció összhangban áll a Nestlé jobb életminőség és egészségesebb jövő megteremtését célzó törekvéseivel.
– A Mondelēznél valós fogyasztói igényekre, trendekre adunk válaszokat, de ezeket az igényeket nem egy-egy piac szintjén mérjük fel, hanem regionális vagy páneurópai szinten. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy minden terméket mindenhova bevezetünk, és azt sem, hogy egy-egy piac ne találhatná meg a hozzá legjobban passzoló termékeket limitált kiadás vagy egyedi bevezetés formájában. Alapvetően a piacok között szinergiákat keresünk, és ahol lehet, harmonizálunk, de nem mindenáron – beszél stratégiájukról Mayer Gábor. – Erősen fókuszálunk az olyan, még kiaknázatlan területek azonosítására, ahol a teljes tábláspiac még nőni tud. Mint eddig is, a jövőben is a Mondelēz International nagy hangsúlyt helyez a well-being termékek fejlesztésére, több kategóriában is. A csokoládé alapvetően élvezeti cikk és addig jó, míg édes. Mindazonáltal folyamatosan vizsgáljuk a fogyasztói trendeket és elvárásokat. Tesszük ugyanezt a fenntarthatóság területén is. Örömteli, hogy a fogyasztók ma már sokkal érzékenyebbek és tudatosabbak, s elvárják, hogy kedvenc termékeik a környezeti és társadalmi fenntarthatóságot szavatolva készüljenek. A Milka idén csatlakozott a Mondelēz Cocoa Life Programjához. A csomagolásokon lévő Cocoa Life logo azt jelenti, hogy az édességet a környezeti és társadalmi fenntarthatóság szigorú kritériumainak megfelelően készítettük.
Újdonságok, kampányok, nyereményjátékok
A Mondelēz Hungária számára 2019 igazán izgalmasnak ígérkezik mind a kistáblás, mind a nagytáblás termékek esetében, tudjuk meg Réti Zsófiától.
– Lesz egy olyan bevezetésünk is, amely nagyon közel áll a szívemhez, hiszen egy olyan területre lépünk, ahol nincs még tapasztalatunk – árulja el lapunknak. – Számunkra is sok még a kérdés, de abban hiszünk, hogy piacvezetőként ki kell lépnünk a komfortzónánkból, és bátor lépéseket kell tennünk a siker és a teljes szegmens növekedésének érdekében.
Ám addig sem tétlenkednek. A kistáblás és a nagytáblás termékek esetében még idén a boltok polcaira kerül az új csomagolás, ahol a friss dizájn mellett matt csomagolópapírba helyezték a Milkát. Mivel számukra a nagytáblás csokik között is fontos a márkaépítés, ezt a vonalukat Milka Maxnak nevezték át.
A Milka fő márkaüzenete továbbra is a gyengédség. Kommunikációs csatornaként elsősorban a televíziót részesítik előnyben, de, mivel szeretnék tovább növelni a penetrációt, a digitális és közösségi média is egyre nagyobb szerepet kap. A kommunikáció tervezésekor olyan, célcsoport-specifikus megoldásokra törekednek, mint például a Milka Oreo Sandwichhez készített kampányuk, amelyhez két tehetséges és a márka arculatához tökéletesen illő fiatal zenészt kértek fel, hogy dolgozzák fel a 80-as évek egyik legnagyobb magyar slágerét, duettben.
– Természetesen nem lenne teljes a kép erős és látványos eladáshelyi megjelenések nélkül – jegyzi meg Réti Zsófia. – Integrált kampányainknak a bolti kommunikáció (beleértve a kiváló termékelérhetőséget és -láthatóságot) szerves része. Fontos számunkra a fogyasztóink és vásárlóink mellett a partnereink elköteleződése és a kölcsönös előnyös üzletmenet biztosítása is, így minden bevezetés, változás előtt részletes tájékoztatást kapnak tőlünk, a visszajelzéseiket pedig mindig örömmel fogadjuk.
A Nestlénél a táblások esetében idén a lokális BOCI márka építésére helyezik a legnagyobb hangsúlyt.
– Két kampánnyal is terveztünk: az évet új termékek bevezetésével indítottuk, amit egy emlékeztető image-kampánnyal kötöttünk egybe, a szeptember–októberi időszakra pedig egy országos fogyasztói promócióval készültünk – idézi fel Vén Bianca. – A „Keresd a nyerő Bocit!” nyereményjátékunk a táblás szegmensen eddig egy kevésbé alkalmazott mechanizmusra épült, ahol összesen 1000 darab egyedi napi nyereményért és egy nagy értékű fődíjért indulhattak a fogyasztók. A BOCI mellett globális márkáinkat is támogattuk, illetve a jövő évre is tartogatunk még újdonságokat.
Az idei marketingkommunikációs stratégiájukban hagyományos ATL- és BTL-eszközöket alkalmaztak, a stratégiai tervezéskor viszont egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a trade marketing aktivitásaikra, hogy növeljék az eladáshelyi megjelenéseik hatékonyságát.
A Storck Merci márkáját a bevezetése óta folyamatosan támogatja médiában.
– Idén az image-kampány mellett a termék kipróbálását ösztönző promócióval erősítjük a márkát – informálja lapunkat Elek Orsolya. – A promócióban részt vevők visszanyerhetik a termék árát. A promócióra a TV mellett mozi, print és online kommunikációval és eladáshelyi marketingeszközökkel is felhívjuk a figyelmet.
Sz. L.
Kapcsolódó cikkeink
Változás a Storck Hungária vezetésében
2024. október 1-től Kernya Gergely váltja Fábián János alapító-ügyvezetőt a…
Tovább olvasom >Készlethiány és sztrájk miatt nőhet a banán, a csoki és az alkohol ára
A keleti és az Öböl-menti kikötőkben dolgozó part menti munkások…
Tovább olvasom >További cikkeink
Fenntarthatóság és egészség: a növényi alapú tejtermékek térhódítása Magyarországon
Az elmúlt években a növényi alapú tejtermék-alternatívák nemcsak globálisan, hanem…
Tovább olvasom >Drágul a tej és a tejtermékek: mi áll az árak emelkedése mögött?
A tej és tejtermékek ára az elmúlt hónapokban jelentős növekedést…
Tovább olvasom >Fenntartható csomagolás: fókuszban az újrahasznosítás és a körforgásos gazdaság
A csomagolás az ellátási lánc egyik kulcseleme, ahol a fenntarthatóság…
Tovább olvasom >