Magazin: Szupermarketben és diszkontban idén többen vettek virslit

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 01. 04. 11:26

Az idei év eddig eltelt időszakában a 250–500 g-os kiszerelésméretek csökkenése érzékelhető, míg a nagyobb kiszerelések aránya folyamatosan nő.

A stabil vásárlói bázis ellenére 2011 első hét hónapjában csökkent a háztartások által vásárolt virsli mennyisége. Ez a változás azonban eltérően érintette az egyes társadalmi csoportokat, akik kisebb-nagyobb mértékben kénytelenek voltak visszafogni vásárlásaikat – ez derül ki a háztartások fogyasztását monitorozó Consumer Scan adataiból.

A virslikategóriára a stabil vásárlói létszám jellemző, azonban a célcsoport a különböző értékesítési csatornákat eltérő mértékben látogatja, ami a megváltozott vásárlási szokásokat tükrözi. Miközben 2011 első hét hónapjában a szupermarketekben és a diszkontokban több, addig a hipermarketekben kevesebb vásárló vette a kategóriát. A kisboltokban stabil volt a vásárlói létszám a vizsgált időszakban.

A teljes piacra jellemző stabil vásárlói bázis azonban összességében négy százalékkal kevesebb virslit vásárolt idén. Ez a vásárlási alkalmak csökkenő számával magyarázható, azaz idén ritkábban vásároltunk virslit, mint tavaly.

A mennyiségi visszaesés az egyes vásárlói csoportokat nem egyformán érintette: voltak csoportok, akik többet, és voltak, akik kevesebb virslit vásároltak idén. A demográfiai adatok azt mutatják, hogy a délkeleti régióban, a kisebb városokban élő, az alacsonyabb jövedelemmel rendelkező családok, valamint a 29 év alatti fiatalok az idén az átlagnál nagyobb mértékben voltak kénytelenek visszafogni kategóriavásárlásaikat.

Idén az első hét havi időszakban a diszkont csatorna átvette a piacvezető helyet a háztartási mennyiségű vásárlásoknál. Ebben az időszakban 100-ból 27 kilogrammot már itt vásároltak a hazai háztartások. A további sorrend: hipermarketek, kisboltok (láncba szerveződöttek és függetlenek), szupermarketek, hentesek és az egyéb csatornák.

A virslikategóriára összességében jellemző ritkuló vásárlási alkalmak tekintetében a diszkont csatorna „külön utakat jár”. Hiszen csak ebben a csatornában növekedett ez a mutató, tehát diszkontokban gyakrabban vettünk idén virslit, mint tavaly.

Kapcsolódó cikkeink