Sztárszakácsok Budapesten

Szerző: trademagazin Dátum: 2009. 10. 27. 08:00

A Magyar Bocuse d’Or Akadémia és a Hungexpo meghívására október 5-én és 6-án Budapesten vendégeskedett négy nagynevű francia szakács, mindannyian több sikeres lyoni étterem tulajdonosai és társtulajdonosai.A vendégek első este megismerkedtek az akadémia tagjaival, és néhány élvonalbeli budapesti étterembe látogattak – kóstoltak a Café Ertében, a Bock Bisztróban és a Gundelben. Franciás könnyedséggel, de elégedetten köszönték meg vendéglátóik munkáját. Külön is kiemelték a Bock Bisztró, azaz a jelenleg az egyik legjobb magyar szakácsként számon tartott Bíró Lajos konyháját, különleges, egyéni megközelítésben készített ételeit.
A másnapot a Fővám téri Nagycsarnokban kezdve udvariasan végigsétáltak a „főbb útvonalakon”, mangalicaszalámit, csípős kolbászt és savanyú káposztát kóstoltak – utóbbi láthatóan nem igazán volt ízlésüknek megfelelő. A legnagyobb kíváncsisággal a friss gombák és a vadhúsok standját figyelték, majd a csarnok felső szintjén némi sörrel és pálinkával kísért lángos, főtt kolbász és gulyásleves mellett válaszoltak kérdéseinkre.
Christophe Marguin, a legpatinásabb, 1936-ban alapított francia szakácsszövetség, a Toques Blanches Lyonnaise elnöke szerint a magyarországi Bocuse d’Or verseny résztvevőinek a felkészüléshez ők a legnagyobb segítséget azzal tudnák nyújtani, ha sikerülne átadni nekik a megmérettetés szellemiségét.
A három Michelin-csillagos Joseph Viola szerint egy ország gasztronómiájának színvonalát egy viszonylag alacsonyabb szintről sokkal inkább alulról építkezve lehet emelni, mint a valamiféle elitréteg fokozatos szélesítésével. Úgy vélte, a szakácsszakmában „jó” szintig eljutni viszonylag könnyű, onnan viszont a továbblépéshez az igazi mesterek szintjére már érzékre, intuitív gondolkodásra van szükség. Viola úr meggyőződése, hogy a fiatal magyar szakemberek azzal tanulnak a legtöbbet, ha külföldre mennek tapasztalatot szerezni.
A két Michelin-csillaggal elismert Mathieu Viannay úgy véli, azon a szinten, amit ő és barátai képviselnek, a sikert már nem különféle díjakban, elismerésekben kell mérni, az ő feladatuk és örömük a tudás átadása – tanítványoknak, kollégáknak, egymásnak.
A francia vendégek a Hoventa szakkiállítás megtekintése után a Metro Kereskedelmi Kft. standján díjat adtak át Kalla Kálmánnak.

Kapcsolódó cikkeink