Szorosabb agrárkapcsolatok Kazahsztán és Magyarország között

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 11. 06. 11:15

A Kazahsztán és Magyarország közötti agrárkapcsolatok szorosabbra fűzéséről tárgyalt Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) parlamenti államtitkára a kazah mezőgazdasági tárca miniszterhelyettesével, Szaparhan Keszikbajevics Omarovval Kazahsztánban – közölte a tárca az MTI-vel pénteken.

buza2

A találkozón szó volt a két ország közötti együttműködésről a befektetések és a tudástranszfer területén, különös tekintettel a hallgatói cserékre az agrár-felsőoktatásban. A közlemény szerint lehetőség van a kereskedelmi kapcsolatok fejlesztésére a GMO-mentes vetőmagok területén is.

A tervek szerint közös munkatervet alakítanak ki a magyar-kazah mezőgazdasági együttműködéshez és rendszeresítik az egyeztetéseket. Tárgyaltak a kialakítás alatt álló új kazah mezőgazdasági kutatási struktúrában lehetséges magyar szerepvállalásról, ez mintagazdaságok kialakításában és képzési programokban valósulhat meg – írták.

Nagy István Jerlan Avkenovval, Almati gazdasági ügyekért felelős főpolgármester-helyettesével is egyeztetett a felsőoktatási hallgatói cserék lehetőségéről, a magyar vetőmag exportjáról, a tudás- és technológiatranszferről, főként a zöldség-gyümölcsre és a malomiparra vonatkozóan. Megvizsgálják a konkrét befektetési és együttműködési projektek lehetőségeit is.

Az államtitkár részt vett a 18. Közép-ázsiai Nemzetközi Élelmiszeripari Kiállításon is, ami lehetőséget nyújt a magyar fejlesztések bemutatására, valamint arra, hogy a kormány segítse a magyar vállalkozásokat új piacok megtalálásában – olvasható a közleményben. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink