Színe és fonákja
Ahogy arra már többször is utaltunk, a cukrászok termékfejlesztési próbálkozásainak egyik markáns iránya a kedvelt édességfajták házasítása, és egyre inkább úgy tűnik, a cukrászdák művészeinek legmegfelelőbb vászna a croissant.

Fúziós péksütemény
A cikk a Trade magazin 2024/10. lapszámában olvasható.
Dominique Ansel már egy évtizede megjelent világhódító cronutját (és annak diadalát) ugyan még maga a mester sem tudta megismételni, de történnek népszerű, mi több üzletileg is rendkívül sikeres próbálkozások. Nemrég írtunk az ezerféleképpen elkészíthető crookie-ról, a croissant és a cookies keverékéről, és most egy ázsiai eredetű sós étel levelestésztás süteménnyé konvertálásáról olvastunk hozsannákat.
John Lee, a New York-i Cafe W tulajdonosa az év elején megkérte alkalmazottait, készítsenek egy újfajta croissant-t az onigiri mintájára (japán rizslabda, amely egyébként nem gömb, hanem háromszög formájú), és az rendelkezzen három ívelt ponttal, és a francia tészta pelyhes textúrájával. Sok időbe telt a rétegek pontos számának és a tészta optimális vastagságának meghatározása: a tésztának hajlékonynak kellett lennie, hogy háromszög alakúvá formálható legyen, ugyanakkor elég erősnek is, hogy az igazi onigirihez használt töltelékeket, például majonézt és ikrát is elbírja. Májusra elkészült az új – pékje válogatja: ma már oniossantnak és cronigirinek is nevezett – sütemény, amelyből a Cafe W hetente körülbelül 1600 darabot ad el 6,50 dolláros áron.

Formabontó croissant-alakzatok
És hogy a forma is számít: a torinói Farmacia del Cambio cukrászda cukrászai, Matteo Baronetto és Giorgia Mazzuferi kocka és gömb alakú croissant-okat (is) készítenek, akiknek már tengerentúli utánzóik is jól profitálnak az ötletből. //
Kapcsolódó cikkeink
Fókuszban a fenntartható élelmezési rendszerek támogatása: megjelent a Nestlé közös értékteremtési összefoglalója
A Nestlé elhivatottan dolgozik azon, hogy világszerte fenntartható, kiegyensúlyozott és…
Tovább olvasom >Ufók a karlsruhei Pie Bakeryben – A nap videója
Tortát csinálni egyszerű: puha masszákba kell mindenféle tésztakorongokat rakosgatni, rá…
Tovább olvasom >Tengernyi torta – A nap videója
Lenyűgöző látványt nyújtanak ezek a torták, de még az elkészítésük…
Tovább olvasom >További cikkeink
Több mint 1 millió vendég érkezett a magyarországi szállashelyekre
2025 februárjában tovább erősödött a magyar turizmus: több mint 1…
Tovább olvasom >Egy kutatás szerint érdemes Budapestre többször visszatérni
Kutatást készített a Danubius Hotels a budapesti szállodáikba látogató külföldi…
Tovább olvasom >Történelmi rekordot döntött tavaly a globális hotelipar
A gazdasági kihívások és a geopolitikai bizonytalanság ellenére rekordévet zárt…
Tovább olvasom >