Szíjjártó: tíz év alatt 29 százalékkal nőtt Magyarország kereskedelmi forgalma Indonéziában

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2020. 11. 18. 11:18

“Bejött a Keleti Nyitás: Indonéziában 29 százalékkal nőtt a kereskedelmi forgalmunk tíz év alatt” – hangsúlyozta a külgazdasági és külügyminiszter Facebook-oldalán.

A koronavírus-fertőzés miatt 14. napja karanténban tartózkodó Szijjártó Péter videokonferencia segítségével szólalt fel egy online fórumon, ahol kedden hivatalosan is elindították a magyar és indonéz vállalatoknak szóló https://www.hunindotech.id/ oldalt.
A külgazdasági és külügyminiszter a két ország közötti gazdasági kapcsolatokról elmondta: az elmúlt időszakban előrelépést értek el a vízgazdálkodás és az élelmiszerfeldolgozás területén is. Példaként említette, hogy 36 milliárd forintos keretet nyitottak meg, melyből a magyar cégek indonéz települések vízgazdálkodásán tudtak javítani.
Hozzátette: most a telekommunikáció és a kiberbiztonság területén szeretnék erősíteni a két ország kapcsolatait. Ezért arra bíztatja a cégeket, hogy használják a hunindotech.id oldalt, mert az kiváló platform arra, hogy megfelelő információhoz jussanak az együttműködési lehetőségekről.
A miniszter kiemelte: az Eximbank is készen áll, hogy biztosítsa a szükséges pénzügyi hátteret a magyar és az indonéz cégek együttműködéséhez. Szijjártó Péter azt mondta: a magyar cégeket arra bíztatja, legyenek aktívak az indonéz piacon, mert ez az egyik legnagyobb dél-kelet-ázsiai piac, és az egyik leggyorsabban növekedő régió a világon.
Szijjártó Péter kitért arra is, hogy az indonéz diákoknak meghirdetett ösztöndíj létszámkeretét az éves ötvenről százra emelték.
Indonézia hozzájárul a globális ügyek megoldásához – hangsúlyozta a miniszter, aki elismerően szólt arról, hogy Indonézia is részt vesz a békefenntartói feladatokban. Hozzátette: annak idején Magyarország is javasolta, hogy Indonézia legyen az ENSZ Biztonsági Tanácsának nem állandó tagja.
A külügyminiszter kiemelte: az elmúlt években sokat fejlődött Magyarország és Indonézia együttműködése, nemrég ünnepelték a két ország közötti diplomáciai kapcsolatok 65. évfordulóját.
Retno Lestari Priansari Marsudi, Indonézia külügyminisztere azt hangsúlyozta: “még mindig küzdünk a világjárvány ellen, de a válság lehetőségeket is rejt magában”.
Felhívta a figyelmet, hogy a koronavírus-járvány fényt derített a digitális gazdaságban rejlő hatalmas potenciálra. Emlékeztetett, hogy António Guterres ENSZ-főtitkár azt mondta: a mobiljelek a világ lakosságának már több mint 95 százalékát elérték. Az ASEAN (Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége) térségben pedig 441 millió ember, a lakosság 65 százaléka használja az internetet.
Az indonéz külügyminiszter megjegyezte azt is, hogy a világjárvány növelte a függőséget a digitális technológiától, például a távoktatás, a távmunka területén.
Úgy értékelt, a digitális gazdaság hatalmas lehetőségeket rejt magában a gazdasági növekedés területén.
Kiemelte azt is, hogy Indonéziának nagyon jó a digitális ökoszisztémája, annak értéke 2025-ig elérheti a 133 milliárd dollárt. Elmondta továbbá, hogy 2019-ben 2001 startupja volt Indonéziának. Ezzel a világon az ötödik legjobbak voltak – tette hozzá.
Mindezek nyomán az indonéz külügyminiszter szerint a hunindotech.id weboldal elindítása jól időzített. Úgy véli, ez a fórum rengeteg lehetőséget biztosít majd mindkét ország számára, hogy erősítsék az együttműködést, olyan termékeket és beruházásokat mutathassanak be, amelyek mindkét ország javát szolgálják.
A miniszter azt mondta: az indonéz és a magyar üzleti közösség elkötelezettséget mutat a kezdeményezéssel kapcsolatban, ez pedig gyorsíthatja az országok gazdasági kilábalását. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink