Szigorodó világban kell helytállniuk a kertészeknek

Szerző: Trademagazin Dátum: 2023. 03. 03. 18:47

Nyolcadszor találkoztak a kertészeti ágazat képviselői Szegeden, hogy március 2-án, a Zsendülés konferencián áttekintsék az ágazatot érintő kérdéseket.

Dr. Nagy István agrárminiszter, a konferencia fővédnöke

A konferenciát szervező Kert-Ész Klub Magyarország Egyesület elnöke, Rácz József köszöntője után, az esemény fővédnöke Dr. Nagy István agrárminiszter előadásában hangsúlyozta: nem halasztható tovább a precíziós technológiák alkalmazása, az automatizáció, a robotizáció, a digitalizáció integrálása a zöldség-, gyümölcstermesztésben. Kiemelte, hogy most minden gazdálkodónak az új, 2023-2027-es Közös Agrárpolitika Stratégiai Terv agrártámogatási rendszerre való felkészülésre érdemes koncentrálnia. A környezeti szempontból szigorúbb feltételek, a kis- és közepes gazdaságok újraelosztó támogatása és az agrár-ökológiai program indulása komoly feladat mind a gazdálkodónak, mind a kormányzatnak egyaránt. A miniszter azt üzente a kertészeknek, hogy legyenek tudatosak, készüljenek fel a változásokra és legyenek nyertesei az új rendszernek.  

Dr. Nobilis Márton Pál

Dr. Nobilis Márton Pál, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára hozzátette, hogy két szakpolitikai kérdést kezelnek kiemelten: a magyar termékek arányának javítását a kiskereskedelemben és az élelmiszerpazarlás csökkentését.

A mintegy 250 résztvevő betekintést nyerhetett a külpolitikai és világgazdasági folyamatokba, az ágazat fogyasztási trendjeibe, a kereskedelmi láncok üzletpolitikájába. Az integráció nem lehetőség, hanem szükségszerűség, hangzott el a rendezvényen. A megfelelő mennyiségű és minőségű árualap minden hazai és külföldi eladás kiindulópontja. Ebben még sok a tennivaló. A zöldségszektor mindebben egy kicsit előrébb jár, mint a gyümölcs, ami a kereskedelemben is meglátszik: az elmúlt inflációs időszakban a gyümölcsök átlagára erőteljesebben nőtt, mint a régió más országaiban, és a fogyasztásvisszaesés is erőteljesebb volt. A zöldség egy kicsit ellenállóbbnak bizonyult.

Rácz József, a Kert-Ész Klub elnöke

Szervezettség, hatékonyság, összefogás – ezek voltak a legtöbbet hangoztatott kívánalmak a szegedi Zsendülésen. A konferencián több szakmai előadást és kerekasztal-beszélgetést hallhattak a résztvevők.

A konferencia médiapartnere a Trade magazin volt. Az esemény részletes beszámolója a Trade magazin 2023/5. számában olvasható.

 

 

Kapcsolódó cikkeink