Szigorodó világban kell helytállniuk a kertészeknek
Nyolcadszor találkoztak a kertészeti ágazat képviselői Szegeden, hogy március 2-án, a Zsendülés konferencián áttekintsék az ágazatot érintő kérdéseket.

Dr. Nagy István agrárminiszter, a konferencia fővédnöke
A konferenciát szervező Kert-Ész Klub Magyarország Egyesület elnöke, Rácz József köszöntője után, az esemény fővédnöke Dr. Nagy István agrárminiszter előadásában hangsúlyozta: nem halasztható tovább a precíziós technológiák alkalmazása, az automatizáció, a robotizáció, a digitalizáció integrálása a zöldség-, gyümölcstermesztésben. Kiemelte, hogy most minden gazdálkodónak az új, 2023-2027-es Közös Agrárpolitika Stratégiai Terv agrártámogatási rendszerre való felkészülésre érdemes koncentrálnia. A környezeti szempontból szigorúbb feltételek, a kis- és közepes gazdaságok újraelosztó támogatása és az agrár-ökológiai program indulása komoly feladat mind a gazdálkodónak, mind a kormányzatnak egyaránt. A miniszter azt üzente a kertészeknek, hogy legyenek tudatosak, készüljenek fel a változásokra és legyenek nyertesei az új rendszernek.

Dr. Nobilis Márton Pál
Dr. Nobilis Márton Pál, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára hozzátette, hogy két szakpolitikai kérdést kezelnek kiemelten: a magyar termékek arányának javítását a kiskereskedelemben és az élelmiszerpazarlás csökkentését.
A mintegy 250 résztvevő betekintést nyerhetett a külpolitikai és világgazdasági folyamatokba, az ágazat fogyasztási trendjeibe, a kereskedelmi láncok üzletpolitikájába. Az integráció nem lehetőség, hanem szükségszerűség, hangzott el a rendezvényen. A megfelelő mennyiségű és minőségű árualap minden hazai és külföldi eladás kiindulópontja. Ebben még sok a tennivaló. A zöldségszektor mindebben egy kicsit előrébb jár, mint a gyümölcs, ami a kereskedelemben is meglátszik: az elmúlt inflációs időszakban a gyümölcsök átlagára erőteljesebben nőtt, mint a régió más országaiban, és a fogyasztásvisszaesés is erőteljesebb volt. A zöldség egy kicsit ellenállóbbnak bizonyult.

Rácz József, a Kert-Ész Klub elnöke
Szervezettség, hatékonyság, összefogás – ezek voltak a legtöbbet hangoztatott kívánalmak a szegedi Zsendülésen. A konferencián több szakmai előadást és kerekasztal-beszélgetést hallhattak a résztvevők.
A konferencia médiapartnere a Trade magazin volt. Az esemény részletes beszámolója a Trade magazin 2023/5. számában olvasható.
Kapcsolódó cikkeink
Az élelmiszeripar jövője a fiatalok kezében van
Az élelmiszerbiztonság és -minőség nem csupán az agrárium, hanem a…
Tovább olvasom >AM: január 1-től megújult a termelők védelme
Év elejétől újabb, a tisztességes üzleti kapcsolatokat elősegítő szabályok javítják…
Tovább olvasom >AM: a Szupermenta termékteszt program többletinformációt ad a vásárláshoz
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Szupermenta termékteszt programja fontos többletinformációt…
Tovább olvasom >További cikkeink
Rekordméretű standdal és látványkonyhával népszerűsítik a székely gasztronómiát Bukarestben
Rekordméretű standdal és látványkonyhával népszerűsítik a székely gasztronómiát Bukarestben a…
Tovább olvasom >Digitális kuponokkal támogatja az omnichannel terjeszkedést a Rossmann Németországban
A lendületes nemzetközi növekedésnek és az ambiciózus beruházásoknak köszönhetően a…
Tovább olvasom >A matematikus és a food stiling – A nap videója
Az évek óta a világ top éttermei közé tartozó koppenhágai…
Tovább olvasom >