Szigorodó nyomonkövetési előírások

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 09. 30. 10:23

Az utóbbi évek nagy élelmiszerbotrányai hatására, illetve a termelési és értékesítési láncok komplexebbé és nemzetközivé válásával egyre inkább szigorodnak az élelmiszerek előállítására, forgalmazására és értékesítésére vonatkozó szabályok. Ugyanez áll az egészségügyi szektorra is. Mindezek ráirányítják a fogyasztók figyelmét a vásárolt élelmiszerekkel, illetve gyógyszerekkel kapcsolatos tájékozódás fontosságára.

Miben segít a GS1?

2015 októberében együttműködési megállapodás született a FM és a GS1 Magyarország között a Nemzeti Élelmiszer Nyomonkövetési Platform létrehozásáról, melynek célja, hogy a jogszabályi környezet teljes feltárásával és megismertetésével, a legjobb gyakorlatok bemutatásával, a szükséges kapcsolatrendszer kiépítésével, kommunikációval és lobbitevékenységgel segítse a vállalkozásokat a hatékony működésben.


A Platform tevékenységét 5 munkacsoportban végzi. Közülük a Horizontális Munkacsoport a rövid ellátási lánc és a vendéglátás-közétkeztetés szektorára fókuszál. A Vertikális Munkacsoportokban (hal és hús, tej, zöldség és gyümölcs, bor és pálinka) a tagok kijelölték azokat az ellátási láncokat, amelyek mentén a nyomon követési módszertant kidolgozzák. Megtörtént a jogszabályi és adatszolgáltatási kötelezettségek elsődleges felmérése, s ezek alapján feladat, hogy minden érintett szereplő számára készüljön összefoglaló a kötelezettségekről.

A GS1 munkatársai ezekben a munkacsoportokban bemutatták azokat a szabványelemeket, amelyek alkalmazásba vétele támogathat hatékony, automatizált nyomon követési megoldásokat, illetve ismertették azokat az európai vagy globális, iparági útmutatókat, amelyek segíthetik a hazai felhasználókat a lehetséges eszközrendszerek megismerésében. Nyomon követési auditokra is sor került.

2016. február 9-én kihirdették azt az EU-rendeletet, mely nyomán Európában egységesedik a gyógyszerek azonosítószáma és vonalkódos jelölése, amelyre így egyszerűbben fejleszthetők a folyamatokat támogató alkalmazások a betegellátás minden területén, beleértve és kiemelve a kórházakat.

Mindkét szektorban a nyomon követés jogszabályi előírás, gyártói és kereskedői kötelezettség, amelynek közös alapját egységes alkalmazhatósága révén azonosítószámaival, vonalkódjaival és elektronikus kommunikációs szabványaival a GS1 biztosítja. (x)

Kapcsolódó cikkeink