Szezámallergia: nem működik az új szabályozás

Szerző: STA Dátum: 2023. 02. 13. 11:12

A szezámmagot felvették az allergének hivatalos listájára az Egyesült Államokban, ami azt jelenti, hogy speciális élelmiszer-allergén szabályozási követelmények vonatkoznak rá, beleértve az összetevő kifejezett címkézését és a gyártási szabályokat.

(Fotó: Pixabay)

A törvény azonban visszafelé sült el, mivel egyes sütőipari vállalatok megkerülik a szabályokat. A szezámmagot tartalmazó termékek címkéjén fel kell tüntetnie az összetevők között, a gyártól már nem bújtathatják el a korábbi „természetes fűszerek” megnevezés alatt és a szezámmentes termékeket szigorú szabályok szerint kell elkészíteni. Ez azonban nem várt következménnyel járt, ahelyett, hogy a cégek befektettek volna új gyártóüzemek létesítésébe, inkább azt az utat választották, hogy több olyan termékhez is hozzáadták ezt az összetevőt, amelyekben korábban nem is volt. Ugyanis sokkal olcsóbb a termékek felcímkézése, mint betartani a szigorú hatósági követelményeket. A jogászok szerint ez a gyakorlat ugyan legális, de sérti a törvény szellemiségét, mely azért készült, hogy biztonságosabbá tegye az allergiás emberek életét.

Kapcsolódó cikkeink